Verkeersveiligheid grootste zorg voor Europese bestelwagenchauffeurs

Webfleet - bestelwagens

Wagenparkbeheerplatform Webfleet heeft vandaag de bevindingen van een nieuw onderzoek onder bijna 1.000 Europese bestelwagenchauffeurs bekendgemaakt. De resultaten wijzen uit dat verkeersveiligheid, verkeersopstoppingen en de kwaliteit van wegen de voornaamste uitdagingen zijn waarmee beroepschauffeurs worden geconfronteerd. Het merendeel van hen geeft aan dat ze graag meer digitale oplossingen willen inzetten om veiliger te kunnen rijden, files te omzeilen en hun prestaties te verbeteren. Toch maakt slechts ongeveer een derde van de ondervraagde chauffeurs momenteel gebruik van de in het onderzoek besproken oplossingen.

Veiligheid op de weg staat bovenaan de prioriteitenlijst van bestelwagenchauffeurs in Europa. Op de vraag hoe hun dagelijks werk kan worden verbeterd, antwoordde de meerderheid met ‘verbeterde verkeersveiligheid’. Het op een na belangrijkste punt van zorg is ‘veilig thuiskomen’. Het onderzoek toont aan dat dit vraagstuk met name relevant is in Italië, waar meer dan de helft (51%) van de ondervraagde chauffeurs aangeeft dat ze veiligere wegen wensen. Duitsland volgt op de tweede plaats, met 48% van de chauffeurs die deze prioriteit benoemen.

Hoewel het totale aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Europa sinds 2019 is afgenomen, blijkt deze trend niet overal gelijk te zijn. In sommige landen is het aantal slachtoffers gelijk gebleven of zelfs gestegen in dezelfde periode. Bij 42% van de wagenparken zijn chauffeurs betrokken bij 1 tot 5 verkeersongevallen per jaar. Het rapport van Webfleet benadrukt dat zowel wagenparkbeheerders als bestelwagenchauffeurs zich zorgen blijven maken over de verkeersveiligheid.

Wat betreft mogelijke uitdagingen op de wegen beschouwt 68% van de chauffeurs verkeersopstoppingen als zeer uitdagend of uitdagend, waarmee dit de op een na grootste zorg is volgens het rapport. Opmerkelijk is dat in Italië 80% van de chauffeurs verkeersopstoppingen als zeer uitdagend of uitdagend ervaart. In Frankrijk volgt met 77% van de bestelwagenchauffeurs die dezelfde zorg delen.

Bestelwagenchauffeurs geven aan dat ze beperkte toegang hebben tot digitale oplossingen die hen kunnen ondersteunen in hun dagelijkse taken. Slechts ongeveer een derde van de respondenten maakt momenteel gebruik van de aangeboden oplossingen, terwijl de meerderheid aangeeft dat ze deze oplossingen graag in alle gevallen zouden willen gebruiken.

Ondanks de uitdagingen waarmee chauffeurs worden geconfronteerd, blijft de algemene tevredenheid met hun werk hoog. Bijna de helft (48%) van de bestelwagenchauffeurs geeft aan dat het leveren van goed werk voor hen de hoogste motivatie is. Dit blijft over het algemeen de topprioriteit voor alle chauffeurs.

Het volledige Webfleet European Van Driver Report 2023 is hier beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.