HGK Shipping neemt de tankcontainerlogistiek van Köppen GmbH over

HGK Shipping - Tankcontainer

HGK Shipping breidt zijn bedrijfsactiviteiten uit naar het voor- en natransport van tankcontainers en creëert daarmee belangrijke synergie-effecten voor klanten in de chemische industrie. Het toonaangevende binnenvaartbedrijf van Europa neemt de volledige operationele tankcontainerlogistiek van Köppen GmbH over in de vorm van een activatransactie. Köppen heeft ongeveer 1.000 tankcontainers in gebruik en is daarmee een belangrijke dienstverlener voor de chemische industrie op het gebied van intermodaal vervoer naar bestemmingen verder landinwaarts. De aankoopovereenkomst werd op 25 oktober 2023 in Duisburg ondertekend. Beide partijen hebben afgesproken de aankoopprijs niet bekend te maken.

Belangrijkste centra van de chemische industrie verbinden

Door de overname van de drie vestigingen in Duisburg, Hamburg en Ludwigshafen is HGK Shipping in staat om de productielocaties van de belangrijkste centra van de chemische industrie efficiënt te verbinden met de containerterminals, zowel in de regio als in de ARA-havens. In totaal heeft Köppen een vloot van ongeveer 1.000 tankcontainers beschikbaar voor deze activiteit. Het uitgebreide dienstenportfolio omvat intermodaal vervoer voor vloeibare en temperatuurgecontroleerde chemicaliën, evenals het transport van samengeperste gassen. Hierdoor krijgen klanten geïntegreerde logistieke diensten aangeboden die zijn afgestemd op hun behoeften en gebruikmaken van binnenvaart, spoor- en vrachtwagenvervoer vanuit één bron. Wegvervoerdiensten voor het transport van tankcontainers blijven in nauwe samenwerking met Köppen GmbH worden afgehandeld.

“Intermodale diensten met gebruik van binnenvaartschepen hebben hun waarde bewezen als een milieuvriendelijke transportoptie voor de chemische industrie. Deze overname biedt een ideaal platform voor groei en breidt het zakelijke portfolio van ons bedrijf uit, maar ook van de gehele HGK Group. Het doel van de groep is om een geïntegreerde toeleveringsketen te bieden met gebruikmaking van alle beschikbare vervoersmiddelen”, zegt Steffen Bauer, de CEO van HGK Shipping, en voegt eraan toe: “We kunnen onze bestaande klanten en nieuwe klanten aantrekkelijke alles-in-één logistieke diensten aanbieden via ons uitgebreide dienstenportfolio en tevens de veerkracht van de toeleveringsketens van onze klanten vergroten, met name tijdens periodes van lage waterstanden.” De tankcontaineractiviteit wordt ook strategisch ontwikkeld voor het vervoer van goederen zoals waterstof, waterstofderivaten of CO2 met tankcontainers en maakt HGK Shipping daardoor ook toekomstbestendig op dit gebied.

Organisatie

Organisatorisch gezien is het nieuwe bedrijfsgebied ondergebracht bij HGK Chemical Logistics GmbH. Dirk Czerlinski zal de verantwoordelijkheid voor deze activiteit op zich nemen, een functie die hij al bij Köppen GmbH heeft bekleed, en hij kan uitgebreide expertise op dit gebied aantonen. Onder andere heeft Czerlinski vele jaren bij VTG GmbH gewerkt, met hoofdkantoor in Hamburg, en was hij verantwoordelijk voor de tankcontaineractiviteiten daar.

“Het voortzetten van de expeditieactiviteiten met een sterke partner is het logische gevolg van de groei die we de afgelopen twee jaar hebben bereikt”, zegt Jochen Köppen, de managing partner van Köppen GmbH, die specifiek de medewerkers die met Dirk Czerlinski samenwerken bedankt voor het opzetten van de expeditiecentra. Jochen Köppen voegt met overtuiging toe: “De HGK Group biedt onze klanten niet alleen de garantie dat zij ons vorige bedrijf voortzet en uitbreidt door al ons personeel over te nemen, maar vult dit ook aan met een gunstig dienstenportfolio.”

Köppen GmbH heeft al vele jaren de eindtransportdiensten voor geïmporteerde tankcontainers voor de chemische industrie en de detailhandel verzorgd als een neutrale zeehavenexpediteur. Het bedrijf maakte gebruik van de geleidelijke terugtrekking van een tankcontaineroperator als kans om zelf actief te worden als tankcontainervervoerder en een eigen vloot van tankcontainers op te zetten.

Köppen GmbH zal zich blijven richten op de verdere ontwikkeling van haar kernexpertise, namelijk opslag, reiniging en reparatie van tankcontainers, op haar vestiging in Duisburg en zal haar transportbedrijven in Duisburg en Dessau in de toekomst uitbreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.