Marktleider op het gebied van voertuig veiligheidssystemen introduceert ZoneSafe: een waarschuwings-detectiesysteem met RFID

Brigade Electronics - ZoneSafe

Het zeker stellen van de veiligheid van personeel op bouwterreinen, werkplaatsen, magazijnen, distributiecentra etc. is een zware maar noodzakelijke taak. Voertuigen en rijdend materieel opereren vaak in een omgeving waar ook personeel loopt en andere machines of voertuigen rijden. Het is vaak een hele uitdaging om de veiligheid te waarborgen. Brigade Electronics introduceerde dit jaar een mooie oplossing voor bovengenoemde sectoren: de ZoneSafe. Dit is een detectiesysteem met RFID, waarbij door middel van tags een detectiezone wordt gecreëerd. Personen of objecten die een tag dragen en die zich in de detectiezone bevinden worden gedetecteerd en net als de bestuurder van het voertuig gewaarschuwd.

“Je kunt je voorstellen dat een bestuurder van een voertuig zó gefocust is op zijn taak, of er sprake is van gebrekkig zicht of lawaai en dan zit een ongeluk in een klein hoekje,” zegt Dirk van Schuylenbergh, business development manager bij Brigade Electronics. Het bedrijf is gespecialiseerd in voertuig veiligheidssystemen met als doel ongelukken voorkomen en mensenlevens besparen. De ZoneSafe is uitermate geschikt voor de logistieke sector, distributie sector maar zeker ook voor de bouw. Alle bedrijven en projecten waarbij rijdend materieel en personeel op dezelfde plek c.q. in dezelfde ruimte werken en er dus een gevaar op ongelukken bestaat.

Hoe werkt het?

De basisunit en de antenne (met een bereik van 3-10 meter) kunnen snel een eenvoudig in en op het voertuig geplaatst worden. ZoneSafe maakt gebruik van RFID (radiofrequentie-identificatietechnologie) voor het creëren van detectiezones rondom het voertuig. De antenne(s) detecteert RFID-tags die door werklieden in hesje of helm gedragen kunnen worden of te plaatsen zijn op objecten op de bouwplaats. “Wanneer de detectiezone een tag signaleert, ontvangt de bestuurder van het voertuig automatisch een visuele en akoestische waarschuwing via de basisunit in zijn cabine. De gedetecteerde tag geeft een trillend waarschuwingssignaal aan de drager ervan zodat die weet dat er een voertuig nadert. Ideaal, ook bij slecht weer, slecht zicht, dode hoeken, obstakels of zelfs wanneer er gehoorbescherming wordt gedragen.” Van Schuylenbergh vult aan: “Er zijn geen beperkingen aan het aantal tags of antennes op de basisunit.”

Preventief

“Het werkt zeer preventief,” weet van Schuylenbergh, “want personen gaan veel bewuster om met de risico’s. Alleen al die bewustwording voorkomt veel ongelukken. Waar men vroeger nog wel eens geneigd was de kortste (maar niet perse veiligste) route over een bouwterrein te nemen, weet men nu: ik heb zo’n tag en wil niet gedetecteerd worden. En mocht je je toch in de gevarenzone bevinden, dan is er een dubbele attentiewaarde bij jou en de bestuurder, wat een ongeluk kan voorkomen.”

Het ZoneSafe systeem is door middel van een dashboard uit te lezen. Het Dashboard is een op de cloud gebaseerd beheersysteem dat samenwerkt met het ZoneSafe-systeem voor de identificatie, bewaking en registratie van alle tag-activiteit. “Dat geeft heel veel inzicht en wanneer je er analyses op los laat, kan de veiligheid nóg optimaler beheerd worden waardoor ons doel ‘een optimale veiligheid voor iedereen’ weer een stap dichterbij is.”.

Voor meer info, contacteer Dirk van Schuylenbergh op 0495/59.00.95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.