Megadistributiecentra in België

In de periode 2013-2020 zijn 41 megadistributiecentra in België gevestigd of aangekondigd, met in totaal 3,1 miljoen m2 aan vloeroppervlak.Van een versnelling van de vestiging van deze XXL-DC’s (> 40.000 m2) – zoals die in Nederland en Duitsland zichtbaar is – is in België (nog) geen sprake. De regio’s Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg profiteren het meest – de regio’s in Wallonië hebben een beperkt marktaandeel van 20%.

Deze conclusie trekt het toonaangevende onafhankelijke (logistiek vastgoed) adviesbureau Buck Consultants International in het eerste diepgaande onderzoek naar de vestiging van megadistributiecentra in België.

“Drijvende krachten achter de opening van dit soort grotere distributiecentra zijn efficiëntie en schaalvoordelen in warehouse-operaties én de groei van e-commerce activiteiten, die immers meer ruimte vragen”, zegt Kees Verweij, partner Buck Consultants International.

Uit onderstaande grafiek en tabel blijkt dat de vestiging van grootschalige DC’s in België door de jaren heen redelijk stabiel is gebleven. Vlaanderen bezet de eerste 4 plaatsen op een ranglijst van provincies, de eerste Waalse regio komt op plaats 5.

Vestiging van megadistributiecentra in België 2013-2020

1) Dit betreft aankondigingen van mega dc’s in 2019/2020 die in 2021/2022 open gaan

Detaillering vestiging van megadistributiecentra in België 2013-2020

Bron: Buck Consultants International

Kees Verweij: “Het corona virus zorgt ervoor dat het aantal nieuwe vestigingen van megadistributiecentra in Europa in 2020 wellicht minder dan in de afgelopen jaren zal zijn, dus ook in België. Maar de drijvende krachten voor deze centra zijn corona-proof, zo blijkt uit ons onderzoek.”

Vergelijking

In de periode 2013-2020 openden 41 bedrijven mega DC’s in België, in dezelfde periode in Nederland 101. “In Nederland vond de laatste jaren een versnelling plaats van de vestiging van megadistributiecentra. Internationale e-commerce distributiecentra hebben Nederland vaker gekozen vanwege de beschikbare ruimte, flexibele arbeidsmarkt, licht lagere arbeidskosten en een sterk acquisitiebeleid”, aldus René Buck, directeur Buck Consultants International. Het adviesbureau dat met zijn wereldwijde supply chain- en locatiekeuzepraktijk (kantoren in Europa, Verenigde Staten, Singapore en China) tal van internationale bedrijven adviseert over locatiekeuzes in Europa, ziet groeiende kansen voor megadistributiecentra in België, omdat Vlaanderen en Wallonië zich steeds meer bewust worden van hun logistieke kansen. “Zeker nu in Nederland felle discussies worden gevoerd over de wenselijkheid van grote DC’s met het oog op de landschappelijke inpassing. Daarnaast werd ook de arbeidsmarkt in de logistieke topregio’s – in ieder geval tot voor kort – krapper, en isde inzet van flexibele arbeid lastiger geworden. Met gerichte verbeteringen van het vestigingsklimaat en een intensieve internationale marketing kan België meer profiteren van de blijvende vraag naar vestigingslocaties van internationale distributiecentra”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.