Minder goederen vervoerd met het spoor in 2022

Haven Antwerpen - Spoor - Trein

2021 was nog een recordjaar voor het vrachtvervoer per spoor, maar 2022 was een stuk minder. Het volume daalde met 7,5 procent naar 58,3 miljoen ton. Dat is zelfs het laagste volume van de laatste 6 jaar. Als reden wordt vooral aangegeven dat de steunmaatregelen op federaal en Vlaams niveau wegvielen. Zo verdween er 4 miljoen euro steun van Vlaanderen en de havens voor vrachtshuttletreinen tussen de havens. Federaal stopte de steun voor verspreid vervoer. Daarmee werden goederen van meerdere bedrijven samengebracht op één vrachttrein.

Dat is in strijd met de ambities van de federale overheid. Die wil een verdubbeling van het goederenvervoer via het spoor tegen 2030. Daar zijn wel al veel plannen voor gemaakt, ook goede plannen. Maar de vraag is of er voldoende financiering is voor al die plannen.
Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.