Montea vergroot aanwezigheid ​in North Sea Port in Gent

Montea vergroot aanwezigheid ​in North Sea Port in Gent
  • Montea vergroot voetafdruk in Haven van Gent door site van Tailormade Logistics (TML) te verwerven via een inbreng in natura
  • Montea geeft 148.396 nieuwe aandelen uit aan 82,00 EUR per aandeel

Montea vergroot haar aanwezigheid in de Haven van Gent via een inbreng in natura van een site met een oppervlakte van 20.000 m². Tailormade Logistics (TML) brengt de site en engageert zich om deze minstens voor 10 jaar weder in te huren.

TML is een Belgisch transportbedrijf en logistieke dienstverlener met uitvalsbasissen op strategische plaatsen in België en Nederland. Het hoofdkwartier is al meer dan 25 jaar gevestigd in de haven van Gent, op een site van ruim 20.000 m². Op het terrein staat een magazijn van 12.000 m² en een kantoorgebouw van 2.000 m².

Montea heeft voor deze site en in het kader van deze transactie een overeenkomst afgesloten met North Sea Port. Het is het derde pand in de haven van Gent dat nu in portefeuille van Montea komt. Naast TML zijn ook DSV Solutions, Tropack en Facil Europe er reeds huurders van Montea. De acquisitie van de site van TML betekent voor Montea een investering van zo’n 12 miljoen euro, met een verwacht rendement van ca. 6,7%. De transactie werd langs de zijde van TML begeleid door CBRE.

“De haven van Gent is een cruciaal knooppunt voor handel en logistiek, en we zijn dan ook erg tevreden dat we onze aanwezigheid en impact hier kunnen vergroten. De ligging is strategisch zeer interessant omdat hier wegen, waterwegen en spoorwegen samenkomen. Deze stap onderstreept onze vastberadenheid om te blijven investeren in multimodale knooppunten en in het leveren van hoogwaardige logistieke oplossingen voor een steeds veranderende Europese markt,” zegt Xavier Van Reeth, Country Director Montea België.

Montea heeft zich de laatste jaren toegelegd op sale en leaseback-transacties, recentelijk onder meer met bedrijven als Publiganda en Transuniverse.

TML blijft groeien in Gent

“Deze transactie met Montea biedt ons niet alleen de mogelijkheid om vermogen vrij te maken voor verdere groei en investeringen, maar geeft ons ook de zekerheid dat we in de haven van Gent kunnen blijven, waar we al actief zijn sinds onze oprichting 25 jaar geleden. We zijn ook al huurder van Montea in Tongeren en hebben dus de voordelen van ons strategische partnerschap al kunnen ervaren. We kijken ernaar uit om onze samenwerking nog te versterken”, zegt Bert Vandecaveye, CEO van Tailormade Logistics.

Acquisitie door middel van een inbreng in natura

Deze acquisitie wordt gerealiseerd door middel van een inbreng in natura van de site in Montea. De inbreng werd gerealiseerd in ruil voor de uitgifte van 148.396 nieuwe aandelen Montea aan TML. De nieuwe aandelen werden uitgegeven ten gevolge van een kapitaalverhoging, door een beslissing van de enige bestuurder van Montea krachtens de statutaire machtiging inzake het toegestane kapitaal. De uitgifteprijs werd vastgesteld op 82,00 euro per aandeel en is gebaseerd op de volume-gewogen gemiddelde slotkoers van het aandeel Montea, zoals deze beschikbaar wordt gesteld op de website van Euronext Brussels gedurende drie beursdagen voorafgaand aan 14 mei 2024, min 3,19%. De transactie leidt tot een versterking van het eigen vermogen met 12.168.528,54 euro, waarvan 3.024.301,79 euro kapitaal en 9.144.226,75 euro uitgiftepremies.

De nieuwe aandelen Montea zijn van dezelfde aard en hebben dezelfde rechten (inclusief het dividendrecht over het boekjaar 2023, welke een aanvang heeft genomen op 1 januari 2023 en het dividendrecht over het lopende boekjaar 2024) als de bestaande aandelen van Montea. Deze nieuwe aandelen zullen naar verwachting uiterlijk op 16 mei 2024 worden genoteerd op Euronext Brussels en Euronext Paris, dit onder dezelfde ISIN-code als de bestaande Montea aandelen (BE0003853703).

Openbaarmaking met toepassing van artikel 15 van de wet van 2 mei 2007 op de openbaarmaking van belangrijke deelnemingen

Na voltooiing van deze kapitaalverhoging en de uitgifte van nieuwe aandelen bedraagt het totale geplaatste kapitaal van Montea op 14 mei 2024 413.099.109,56 euro, vertegenwoordigt door 20.269.887 volledig volgestorte gewone aandelen. Er zijn geen bevoorrechte aandelen of aandelen zonder stemrecht, noch converteerbare obligaties of inschrijvingsrechten die recht geven op aandelen. Elk van deze aandelen verleent één stemrecht op de algemene vergadering en deze aandelen vertegenwoordigen dus de noemer voor doeleinden van kennisgevingen in het kader van de transparantiereglementering (i.e. kennisgevingen ingeval van het bereiken, overschrijden of onderschrijden van de statutaire of wettelijke drempels). Naast de wettelijke drempels van 5% en veelvouden van 5%, voorziet artikel 9 van de statuten van Montea een bijkomende statutaire drempel van 3%.

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.