Nieuw bloed bij toezichthoudend orgaan North Sea Port

North Sea Port
De samenstelling van het toezichthoudend orgaan van de Europese naamloze vennootschap North Sea Port is gewijzigd. Er zijn vier nieuwe leden aangesteld die door de Nederlandse en de Vlaamse aandeelhouders werden voorgesteld. Diederik Samsom wordt de nieuwe voorzitter.

Om toezicht te houden op de belangrijke beslissingen van North Sea Port werd eind juni 2018 een toezichthoudend orgaan (TZO) opgericht. Na een jaar werd er op de Algemene Vergadering van North Sea Port een aantal wijzigingen doorgevoerd.

Voorzitter en ondervoorzitter

Huidig lid Diederik Samsom (Strategisch adviseur inzake energie en technologie, voorzitter Sectortafel Gebouwde Omgeving Klimaatakkoord, lid RvC EBN, voorzitter Raad van Advies ANVS) wordt zoals voorzien de nieuwe voorzitter van North Sea Port. Hij zal Mathias De Clercq (burgemeester Stad Gent) opvolgen, die het TZO verlaat. Sofie Bracke (schepen van economie en haven Stad Gent) treedt toe en wordt de nieuwe ondervoorzitter.

Toon Colpaert vervangt als onafhankelijk lid Vera Dua (voorzitter van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en voormalig Vlaams Minister van Leefmilieu en landbouw).

De Nederlandse gedeputeerde Anita Pijpelink (gedeputeerde voor grensoverschrijdende samenwerking bij provincie Zeeland) maakt als actief politicus haar entree. Zij vervangt Carla Schönknecht, die onlangs afscheid nam als gedeputeerde van de provincie Zeeland. Filip Watteeuw (schepen van mobiliteit, publieke ruimte en stedenbouw bij Stad Gent) komt ook in het TZO en vervangt Daniël Termont (oud-burgemeester Stad Gent). Albert Vader (wethouder van de gemeente Vlissingen) blijft aan boord.

De overige onafhankelijke leden blijven op post: Ann Vereecke (professor in Operations en Supply Chain Management aan Vlerick Business School en Universiteit Gent) en Guillaume Jetten (Chief Financial Officer bij MercachemSyncom).

Holding met twee dochters

De Europese naamloze vennootschap werd eind juni 2018 als holding opgericht boven de twee dochterbedrijven Zeeland Seaports (Vlissingen en Terneuzen) en Havenbedrijf Gent. Zowel de Nederlandse als de Vlaamse aandeelhoudersgroep droegen toen elk vier leden voor, waarvan er telkens maximum twee politiek actief zijn. Voor de invulling van deze functies wordt gekeken naar continuïteit en vernieuwing, deskundigheid en ervaring. Het beleid van North Sea Port ligt in handen van beide CEO’s, Jan Lagasse en Daan Schalck.

North Sea Port is het grensoverschrijdende havengebied dat 60 kilometer lang is. Het gebied strekt zich uit van Vlissingen over Terneuzen in Nederland tot 32 kilometer landinwaarts naar het Vlaams/Belgische Gent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.