Nieuw VIL project APOLO tilt apotheeklogistiek ziekenhuizen naar hoger niveau

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw is gestart met het project “APOLO”: APOtheekLOgistiek bij ziekenhuizen. Met dit project zoekt het VIL samen met 16 ziekenhuizen en logistieke dienstverleners naar praktische, innovatieve logistieke concepten als antwoord op de actuele uitdagingen waarmee ziekenhuisapotheken geconfronteerd worden. Een performante apotheeklogistiek kan zorgen voor belangrijke besparingen en draagt bij aan excellente zorgverlening.

 

Regelgeving en financiële druk vergen structurele maatregelen

Ziekenhuizen staan steeds meer onder druk om een hogere kwaliteit en servicegraad te bieden tegen dezelfde of lagere kosten. Daarnaast vereist allerhande regelgeving gericht op een betere patiëntveiligheid het herbekijken van de huidige manier van werken. Structurele maatregelen dringen zich dus op. Hiervoor kijkt men doorgaans naar besparingen op personeel, het uitstellen van investeringen en het verhogen van supplementen voor patiënten en niet meteen naar de apotheekprocessen. Aangezien apotheekartikelen tot 90% van de totale voorraadwaarde van een ziekenhuis vertegenwoordigen en ziekenhuizen door de diversiteit van de artikelen (medicatie, bereidingen, implantaten …) vaak worstelen met de logistieke organisatie ervan, kunnen hier door slimmer te werken aanzienlijke financiële besparingen worden gerealiseerd. Als surplus komen daar nog de kwaliteitswinsten bovenop. Kansen liggen daarbij in het herdenken en anders inrichten van de logistieke processen.

Nieuwe logistieke concepten uitwerken en testen

Het project start met het in kaart brengen van de logistieke problemen bij de deelnemers en onderzoekt vervolgens best practices uit binnen- en buitenland. Doel hiervan is te komen tot nieuwe processen en ondersteunende innovatieve logistieke concepten die bruikbaar zijn voor zowel de ziekenhuizen, logistieke dienstverleners als groothandels. De praktische en financiële haalbaarheid van de logistieke concepten wordt onderzocht en uitgetest in reële situaties. De resultaten worden voorgesteld eind 2015.

 

Logistieke efficiëntie als basis voor excellente zorg

Het uiteindelijk doel van het APOLO-project is praktisch toepasbare oplossingen  te bieden voor de actuele knelpunten en uitdagingen waarmee de Vlaamse ziekenhuisapotheken geconfronteerd worden. Performante apotheeklogistiek vormt mee de basis van excellente zorgverlening.

Zestien deelnemende bedrijven

De interesse in het project was zeer groot, zestien bedrijven, een mix van ziekenhuizen en logistieke dienstverleners, nemen deel: AZ Delta Roeselare, AZ Herentals, AZ Jan Portaels Vilvoorde, AZ Monica Antwerpen, AZ Nikolaas, DHL Supply Chain, Fiege, H.Essers, Hospital Logistics, Mariaziekenhuis Overpelt, Patrona Pharma, Sint-Jozefkliniek Bornem Willebroek, Sint-Maria Halle, UZ Brussel, ZMK Maaseik en ZOL Genk.

www.vil.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.