Nieuwe postwet De Sutter in moeilijk vaarwater

Nieuwe postwet De Sutter in moeilijk vaarwater

Minister Petra De Sutter, minister voor postbedrijven heeft een duidelijk plan om misbruiken bij postbedrijven aan te pakken. Ze wil nieuwe regels introduceren voor pakjesbedrijven door onderaanneming te beperken. Maar ondanks de vele onthullingen van misbruik en zelfs kinderarbeid, blijkt er weinig draagvlak te zijn bij de politieke partijen om de wet door te duwen.

De Sutter wil dat pakjesbedrijven meer met eigen personeel gaan werken. Zo wil ze dat tegen 2025 maar liefst 80 procent van de pakjes geleverd worden door eigen mensen, en dus niet meer via onderaannemers.  Ze wil dat concurrentie aangaan, door te besparen op loon en arbeidsvoorwaarden, veel minder mogelijk zal zijn.

Nochtans is het gebruik van onderaannemers zeer wijdverbreid in de sector. Het biedt de pakjesbedrijven de mogelijkheid om goedkoper en flexibeler te werken. In België is enkel Bpost een uitzondering op die regel. Bpost werkt voornamelijk met eigen personeel. Het heeft hierdoor ook meer kosten. Dat kon nog opgevangen worden door het brede brievennetwerk, maar ook die inkomsten verminderen doordat er steeds minder brieven worden verstuurd.

De wet zelf komt onder druk te staan omdat de politieke partijen niet wild zijn van het idee om de regels in de sector te veranderen. Er wordt ook aangehaald dat het beter zou zijn om te zorgen dat de huidige regels goed worden toegepast in plaats van te bepalen hoe een onderneming zich moet organiseren. Pakjesbedrijven zouden wel verantwoordelijk moeten zijn voor de onderaannemers waarmee ze samenwerken. PVDA is wel voorstander en ook PS ziet wel graten in de nieuwe Postwet.

Werkgeversorganisatie Unizo ziet het plan eerder als een beperking van de vrijheid van ondernemen. De pakjesbedrijven zelf zijn uiteraard ook geen vragende partij voor deze wet.

De Sutter blijft zich, ondanks de tegenwind, vastbijten in de nieuwe Postwet. Ze wil het voorontwerp nog voor de zomerreces op de ministerraad en in het najaar in het parlement, zo meldt de Standaard.

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.