NMBS gaat aantal nieuwe investeringen uitstellen

NMBS - trein

Sophie Dutordoir, topvrouw bij NMBS, kondigt aan dat NMBS een aantal investeringen die voorzien waren in 2023 en 2024 zal uitstellen. NMBS had meer dan een miljard euro extra budget gevraagd aan de overheid. Dat werd gevraagd onder andere om de stroomfacturen te kunnen blijven betalen, maar ook de indexering van de lonen. In de begroting van de overheid werd 234 miljoen voorzien. Het budget voor sommige investeringen zal er dus gewoon niet zijn.

Voor de periode 2025 tot 2032 zal er wel meer geld beschikbaar zijn voor NMBS, maar Dutordoir geeft aan dat de noden van de onderneming vooral nu groot zijn. Ze wijst hierbij ook op de schulden van NMBS. Momenteel is er een schuld van bijna 2,4 miljard euro. De overheid laat toe dat dit schuldenplafond omhoog mag gaan tot 2,565 miljard. Als NMBS echter niet bespaart op een aantal investeringen, dan zal de schuld in 2023 echter al op 2,7 miljard euro liggen. In 2024 zal dit zelfs 3 miljard zijn.

Bepaalde investeringen zullen dus voorlopig niet doorgaan. Er zal wel nieuw materiaal ingezet worden en geplande aanwervingen van nieuw personeel zullen wel doorgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.