De Wet-Major is niet meer

De Wet-Major is niet meer

De Wet-Major is niet meer.

Deze wet regelde de erkenningsregeling van havenarbeiders en stelde dat bedrijven in het havengebied enkel mogen werken met erkende havenarbeiders. De Raad van State heeft beslist dat deze wet in strijd is met het Europees recht. In het kader van het waarborgen van veiligheid zou zo’n regeling nog wel kunnen, maar dat de erkenning als havenarbeider enkel mag gebeuren door een commissie van werkgevers en werknemers, was een brug te ver. Katoen Natie en General Services Antwerp hadden om de vernietiging van de wet gevraagd en winnen dus het pleit.

De socialistische havenvakbond geeft aan dat de vernietiging in lijn van de verwachtingen ligt. Ze geeft aan dat het probleem enkel ligt in de erkenningsmodaliteiten. Ze wil snel overleg tussen werknemers en werkgevers organiseren. Ook Antwerps Havenschepen Annick De Ridder roept de betrokken partijen op om snel samen te zitten met de federale overheid. Van minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne komen gelijkaardige signalen. Hij wil samen met de sociale partners een nieuw KB opstellen zodat havenbedrijven een beroep kunnen blijven doen op havenarbeiders die goed opgeleid en beschermd zijn.

Posted in ,

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.