North Sea Port en Port of Göteborg zetten samen netwerk van middelgrote Europese havens op

North Sea Port en Port of Göteborg zetten samen netwerk van middelgrote Europese havens op
North Sea Port en de Port of Göteborg hebben een overeenkomst gesloten om intens samen te werken. Een netwerk van middelgrote Europese havens opzetten en werken rond energiebeheer in de havens staan hierbij centraal.

De Nederlands-Belgische haven North Sea Port en het Zweedse Port of Göteborg hebben als haven wel wat met elkaar. Er is onder meer de band met de fabrieken van Volvo Car die in beide havens zijn gevestigd. En dagelijks varen er ro/roschepen van DFDS tussen Göteborg en Gent.

Netwerk middelgrote Europese havens

North Sea Port is de nummer tien van Europa als het gaat over de goederenoverslag via zeevaart. Port of Göteborg is de grootste haven van Scandinavië. Met deze ervaring gaan de twee havens samen van start met het opzetten van een netwerk van middelgrote Europese havens. Zo willen ze tussen gelijkaardige havens kennis uitwisselen en verdere samenwerking tussen deze havens onderzoeken.

Commerciële belangen versterken en inzetten op energiebeheer

De havens willen bovendien hun commerciële belangen versterken en de goederenstromen tussen beide havens ondersteunen. Ze willen ook kennis en goede voorbeelden met elkaar delen op het gebied van energiebeheer in de haven. Het gaat dan om de invoering van hernieuwbare energiebronnen, milieubeheer en duurzaam havenbeheer. Hiervoor zal er onderzoek naar verdere digitalisering worden uitgevoerd. In dit verband gaan de havens in de toekomst medewerkers uitwisselen.

De havens gaan, tot slot, ook na of ze samen projecten voor Europese financiering kunnen indienen op het vlak van duurzaamheid, energietransitie, digitalisering en het Europese vervoersnetwerk.

Ondertekening in Zweden

De overeenkomst werd ondertekend tijdens een bezoek van North Sea Port aan de Port of Göteborg, op woensdag 20 april. De samenwerking geldt voor vijf jaar.

Daan Schalck, CEO van North Sea Port: “Een samenwerking tussen twee middelgrote zeehavens is best wel bijzonder. Ik kijk uit naar het versterken van onze commerciële belangen om de werkgelegenheid in onze havens verder te verankeren en naar het opzetten van een netwerk van gelijkaardige Europese havens.”

Elvir Dzanic, CEO Gothenburg Port Authority: “We hebben sinds jaren een lange en vruchtbare samenwerking met North Sea Port, met dagelijks goederenvervoer tussen de havens. We zijn verheugd met de uitbreiding van deze samenwerking, waarvan ik zeker ben dat ze ons als haven competitiever maakt. En het meest belangrijke, dit zal bijdragen tot de Zweedse industrie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.