North Sea Port wint Europese ESPO Award voor natuurherstel

North Sea Port wint Europese ESPO Award voor natuurherstel
North Sea Port heeft de jaarlijkse prijs van de Europese zeehavenvereniging ESPO gewonnen. North Sea Port werd bekroond voor de aanleg van de koppelingsgebieden in de Kanaalzone en natuurherstel in de Moervaartvallei. Met die projecten verhoogt de haven de levenskwaliteit van de omwonenden.

Het project van North Sea Port betreft de aanleg van koppelingsgebieden, die woonkernen in de Gentse kanaalzone en in de Moervaartvallei afschermen van de haven en de industrie. Daarbij staan natuurontwikkeling en natuurherstel voorop, maar de haven maakt ook ruimte voor recreatie, kleinschalige landbouw, boomgaarden, wandelroutes en fietspaden. Waar mogelijk wordt multifunctioneel gedacht: zo kan een bluswaterbekken de vorm krijgen van een vijver, die als pleisterplaats voor beschermde vogelsoorten dient. Het maakt van de koppelingsgebieden unieke plekken.

Daan Schalck, CEO North Sea Port: “Deze buffergebieden brengen niet alleen meer groen in de haven. Ze houden ook de balans tussen werken, wonen en leven op een kwalitatief hoogwaardige manier in evenwicht. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met alle betrokken partijen. Ook de omwonenden worden actief betrokken.

Dimitrios Theologitis, voorzitter, zei namens de juryleden: “We waren onder de indruk van de inzet van de havens voor natuurherstel en biodiversiteit. Elk van de tien projecten heeft zijn eigen bijzondere verdiensten en is een voorbeeld en inspiratiebron voor vele andere. Wij feliciteren North Sea Port met haar langdurige inzet voor de lokale gemeenschap.”

730 hectare

Het hele project startte in 2010 met de aanleg van het eerste koppelingsgebied. Uiteindelijk zullen de zestien deelgebieden in de Kanaalzone liefst 730 hectare beslaan. Tien daarvan zijn al volledig ingericht. De realisatie gebeurt in de schoot van het Projectbureau Gentse Kanaalzone en de Vlaamse Landmaatschappij.

Draagvlak voor de haven

ESPO (European Sea Ports Organisation) beloont met deze prijs elk jaar havens die maatschappelijk verantwoord ondernemen vertalen in projecten die de lokale gemeenschap ten goede komen en het draagvlak voor de havenontwikkeling vergroten. De Award bestaat sinds 2009 en was dit jaar aan zijn vijftiende editie toe. Elk jaar wordt daarbij voor een specifieke invalshoek gekozen. Ditmaal was natuurherstel het thema.

De onafhankelijke jury zette North Sea Port op de finale shortlist van vijf havens voor de ‘ESPO Award on social Integration of Ports 2023’. De naam van de winnaar werd bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse galadiner op dinsdag 7 november in het Jubelparkmuseum in Brussel. ESPO vierde daar ook zijn dertigste verjaardag als Europese spreekbuis van de havensector.

Posted in ,

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.