Polensprinters

polensprinter

Het is een opvallende trend. We zien steeds meer grote bestelwagens opduiken op onze snelwegen en parkings met Poolse nummerplaat en een slaapcabine bovenop. In de buurlanden worden ze de ‘Polensprinters’ genoemd. Deze bestelwagens wegen in principe minder dan 3,5 ton. Ze moeten daarom niet voldoen aan de regels die gelden voor vrachtwagens. Je hebt er geen rijbewijs voor een vrachtwagen voor nodig, rij en rusttijden worden niet gemeten en je mag sneller dan de limiet van 90 km/u waaraan vrachtwagens zich moeten houden.

Het is dan ook duidelijk dat deze Polensprinters snel en goedkoop hun transporten kunnen organiseren. De omstandigheden waarin ze werken, zijn vaak minder mooi. Ze werken veel te lange dagen, en zijn vaak lange periodes van huis. Ze slapen in een hele kleine ruimte en hebben geen sanitair. Hun loon is laag, maar doordat ze veel uren kunnen doen, kunnen ze vaak meer verdienen dan in Oost-Europa.

Dat ze een concurrentieel voordeel opbouwen ten opzichte van gewone vrachtwagens, mag wel duidelijk zijn.

Posted in ,

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.