Realtime opvolging van herbruikbare verpakkingen levert bedrijven competitief voordeel

Realtime opvolging van herbruikbare verpakkingen levert bedrijven competitief voordeel

Atlas Copco, bpost en Veiling Haspengouw hebben samen met het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw innovatieve RFID-technologieën om logistieke dragers op te volgen getest in concrete bedrijfsstromen. Vandaag, donderdag 29 maart 2012, stelt het VIL de resultaten van de praktijktesten voor aan het publiek.

In 2010 heeft het VIL samen met twaalf bedrijven aangetoond dat RFID- en RTLS-technologie matuur genoeg is om logistieke dragers (zoals palletten en rolcontainers) correct en automatisch te kunnen opvolgen. VIL wenste de proef op de som te nemen en vond Atlas Copco, bpost en Veiling Haspengouw bereid om dit concreet in de praktijk te testen. Het vervolgproject bestond uit twee delen: praktische proofs of concept en gedetailleerde kosten-batenanalyses voor de deelnemende bedrijven.

Technologische haalbaarheid bewezen met concrete realisaties

Bij bpost International op Brucargo werden gedurende 5 weken alle in- en uitgaande rolcontainers tussen het sorteercentrum en de luchtvrachtafhandelaars in realtime en automatisch opgevolgd. Bij Atlas Copco werden samen met twee leveranciers gedurende 10 weken in- en uitgaande logistieke dragers geregistreerd. In beide situaties werd gebruik gemaakt van RFID-tags en –portalen.

De registraties gebeurden feilloos. Het was op elk moment mogelijk om in realtime de actuele stocksituatie te raadplegen, te zien hoeveel dragers waar aanwezig waren, alsook de rotaties en doorlooptijden.

Technologie-investering snel terugverdiend

Het VIL berekende voor de deelnemende bedrijven ook kosten-batenanalyses, driemaal voor een andere flow en een andere soort logistieke dragers (rolcontainers, bakkencontainers, skids, houten en plastic paloxen). De resultaten waren telkens positief: de investeringen kunnen tussen 1,3 en 2,7 jaar worden terugverdiend.

Positief effect op totale logistieke kosten

De verhoogde zichtbaarheid van de dragers heeft voor bedrijven veel voordelen: efficiëntere planning en opvolging, vereenvoudigde administratie, vermindering van diefstal en verlies, traceerbaarheid van schade en het terugdringen van spoedtransporten. Factoren die allemaal een positief effect hebben op de totale logistieke kosten.

Het VIL wil de logistieke markt stimuleren RFID-implementatie te overwegen. Efficiënt omspringen met de vaak dure logistieke dragers kan bedrijven een competitieve voorsprong opleveren.

Meer informatie: www.vil.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.