Siemens Energy mag 11 windturbines bouwen voor Wind aan de Stroom in Antwerpse haven

Wind aan de Stroom besliste recent om de bouw van de eerste fase van haar windproject in de haven van Antwerpen toe te wijzen aan Siemens nv. KBC zal instaan voor de vreemd vermogen financiering van het project. Wind aan de Stroom nv is een projectvennootschap, gevormd door een partnership van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en nv GEHA. Wind aan de Stroom staat in voor de graduele windontwikkeling van de linkerscheldeoever van de haven van Antwerpen.

Siemens Energy heeft een order in de wacht gesleept voor de bouw van de eerste windturbines voor het Wind aan de Stroom-project. In een eerste fase zullen 11 windturbines worden gebouwd, mogelijks nog uitgebreid naar 17. De levering van de eerste componenten gaat begin 2015 van start en de installatie van de turbines is gepland voor de zomer van 2015. Het is het eerste windenergie-order voor Siemens in België.

“Een van de uitdagingen van het project is de installatie van turbines op sites met beperkte ruimte wegens de hoge densiteit van de industriële en havenactiviteiten”, aldus Jan Kjaersgaard, CEO voor de Onshore-activiteiten van Siemens Wind Power. “Onze D3-windturbines met rechtstreekse aandrijving voor Wind aan de Stroom voldoen aan al deze eisen dankzij hun compacte ontwerp en lage gewicht.” Hiernaast worden de turbines uitgerust met het rotorverwarmingssysteem van Siemens om ijsvorming en gevaar van vallend ijs in koude weersomstandigheden tegen te gaan. De turbines hebben elk een capaciteit van 3 megawatt en worden op masten van 115 meter gemonteerd. De rotordiameter van de turbines bedraagt 113 meter.

Het nieuwe windpark zal worden geïntegreerd in een intelligent stroomnet of zogeheten smart grid. Dat wordt ontwikkeld door Eandis, de werkmaatschappij voor de zeven Vlaamse gemengde distributienetbeheerders, in het kader van een onderzoeksproject. Via de slimme aansturing van de turbines zal Eandis technieken onderzoeken om meer hernieuwbare energie te kunnen aansluiten, tegen een lagere kost en op kortere tijd.

Wind aan de Stroom geeft hiermee concreet vorm aan een eerste realisatie van een project dat reeds in 2008 van start ging vanuit het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. “Na een uitgebreide tenderprocedure zijn de contracten voor levering van windturbines en financiering uiteindelijk aan Siemens en KBC toegewezen. Het voorstel van Siemens was voor ons de beste match tussen de project specifieke vereisten rond veiligheid, productie en prijs. Samen met de keuze voor KBC als financieringspartner denken we zo een solide en duurzaam partnership te hebben opgezet,“ aldus Giovanni Vercammen, CEO van Wind aan de Stroom.

“KBC heeft het volste vertrouwen in dit ambitieuze doch solide project. Het project wordt dan ook geruggesteund door sterke lokale en operationele partners,” zo stelt Wim Eraly, algemeen directeur Corporate Banking KBC.” Wij zien onze aanwezigheid in dit project dan ook als een verlengstuk van een reeds sterke positie in de haven van Antwerpen en de hernieuwbare energiesector.”

De komende jaren zal er nog, in diverse fases en steeds in goed verder overleg met alle stakeholders, verder ontwikkeld worden zodat het eindbeeld van windenergie op de linkerscheldeoever een veelvoud kan worden van wat thans gebouwd wordt.

Concreet komen deze eerste windturbines te staan bij volgende havenbedrijven: Antwerp Gateway, Borealis, Euroports, Global Container Services, Indaver, Luiknatie, Norbert Dentressangle, Sea Port Terminals, Tabaknatie en Van Loon Transport.

portofantwerp.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.