VIL maakt van logistieke sites local energy communities

VIL maakt van logistieke sites local energy communities

Het gebruik van smart microgrid-technologie op logistieke sites biedt bedrijven de mogelijkheid om volop in te zetten op verduurzaming van hun energieverbruik. Binnen hernieuwbare energiegemeenschappen kunnen omliggende bedrijven dankzij deze technologie hun elektriciteitsproductie, -verbruik en -opslag op elkaar afstemmen. Daardoor maximaliseren ze samen hun onafhankelijkheid van het net en optimaliseren ze hun investeringen. VIL en Flux50 onderzoeken deze mogelijkheden, in samenwerking met 13 bedrijven, in het project ‘Logigrid’.

Dit project past binnen de energietransitie die Vlaanderen moet doormaken om de doelstellingen van de klimaatakkoorden te behalen. De logistieke sector kan daar in belangrijke mate aan bijdragen.

Bedrijven kunnen samenwerken in hernieuwbare energiegemeenschappen, waarbinnen productie- en opslagcapaciteit worden gedeeld en het energieverbruik op elkaar wordt afgestemd. Smart micrgrid technologie zorgt hier voor een digitale en automatische sturing van deze samenwerking.

Minder afhankelijk van het net 

Binnen hernieuwbare energie gemeenschappen kunnen bedrijven hun afhankelijkheid van het elektriciteitsnet beperken. Het net wordt als buffer gebruikt waarbij maximaal wordt ingespeeld op de prijsfluctuaties in de markt.

Local for local 

Logistieke bedrijven beschikken over onderbenutte mogelijkheden voor de lokale productie en opslag van elektriciteit. Ze hebben vaak grote dakoppervlakken, geschikt voor installatie van zonnepanelen, en meestal zijn ze ook op enige afstand van woonkernen gelegen wat ze in principe geschikt maakt voor installatie van windmolens. Bovendien hebben logistieke bedrijven een specifiek vraagpatroon en specifieke mogelijkheden voor energiebuffering in frigoruimten en batterijen voor (interne) transportmiddelen. De verwachte elektrificatie van voertuigen voor (goederen)transport zal de mogelijkheden van energieopslag binnen logistieke bedrijven nog gevoelig doen toenemen.

Praktische test in Logistiek Park Waasland 

Dit project zal de mogelijkheden van smart microgrid-technologie aantonen voor logistieke bedrijven in Vlaanderen en hun potentieel in kaart brengen. Op het Logistiek Park Waasland in Verrebroek zal het gebruik van de technogie in de praktijk worden aangetoond, waarna de resultaten worden gedeeld en naar andere sites worden omgerekend.

Boudewijn Vlegels, voorzitter Raad van Bestuur MLSO: “Een van de kerntaken van Maatschappij Linkerscheldeoever is bedrijven in de Waaslandhaven verbinden en versterken in de verduurzaming van hun activiteiten. Die lijn trekken we door bij de ontwikkeling van het Logistiek Park Waasland. Zo vormt duurzaamheid een van de criteria voor het afsluiten van concessies en wordt er vanuit bedrijventerreinmanagement overleg gepleegd over samenwerking rond energie en gemeenschappelijke ecologisch groenbeheer van het terrein. Door mee trekker te zijn van dit project en tezamen met de bedrijven in het Logistiek Park Waasland deel te nemen aan Logigrid leveren we een actieve bijdrage aan de transitie van

de logistieke sector naar hernieuwbare energie.”.

Projectdeelnemers

ADPO, Aertssen, Agrityre CVBA, Colruyt Group, Engie, Fluvius, Luiknatie Coldstore NV, Metalon NV, MLSO, Quares, Snowball, Tabaknatie NV en Wind aan de stroom

Dit is een interclusterproject in samenwerking met Flux50 en wordt ondersteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse Overheid.

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.