VIL start met 26 nieuwe bedrijven in Lean and Green project

VIL start met 26 nieuwe bedrijven in Lean and Green project

26 nieuwe bedrijven zijn deze week gestart met ‘Lean and Green’, een project dat uitgaat van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw. Het VIL begeleidt binnen dit project logistieke dienstverleners en verladers om hun energie-efficiëntie te verbeteren en hun CO2-uitstoot te reduceren. Awardwinnaar D.E Master Blenders 1753 was gastheer van de kick-off meeting en inspireerde de nieuwe deelnemers met een voorstelling van hun plan van aanpak.

Minstens 20 % CO2-reductie

De deelnemende bedrijven – of Lean and Green koplopers – gaan de uitdaging aan om in hun logistieke activiteiten de energie-efficiëntie te verbeteren en hun CO2-uitstoot met minstens 20 % te reduceren binnen een periode van vijf jaar. Het VIL coördineert het programma in Vlaanderen en ondersteunt en begeleidt de bedrijven in het uitwerken van een plan van aanpak.

41 Lean and Green koplopers

De eerste 15 bedrijven zijn in juni al gestart met het VIL-project en ronden tegen eind oktober 2012 hun plan van aanpak af. De nieuwe groep Lean and Green koplopers is opnieuw een mooie mix van grote en kleine logistieke dienstverleners en verladers: Ambrogio, Ardo, Bridgestone Logistics Europe, Colfridis, Conway-The Convenience Company België, Envisan, European Food Transport, Fiege, Frigologix, Group Van Loon, Gyproc, HAVI Logistics, Holcim, Knauf, Makro Cash & Carry Belgium, Norbert Dentressangle Logistics, Rhenus Logistics, SITA Waste Services, TDL Group, Transport Joosen, Transport Lux, Transport Mervielde, United Biscuits, Van de Poel, Wauters Tanktransport en Withofs Transport. Met deze 26 bedrijven erbij staat de teller op 41 koplopers binnen dit project.

 

Lean and Green award

Alle Lean and Green koplopers werken een plan van aanpak uit met daarin de maatregelen die zij zullen inzetten om de CO2-doelstelling te bereiken. Denk aan het verduurzamen van het wagenpark of magazijnen en het beter benutten van transport en logistieke middelen. Een externe neutrale partij evalueert dit plan van aanpak en bij een positieve beoordeling ontvangen de bedrijven de Lean and Green award van het VIL. Met deze award laten bedrijven zien dat zij zich actief inspannen om hun logistieke proces duurzamer te maken.

 

Lean and Green Nederland

Het programma Lean and Green werd in 2007 opgestart in Nederland onder de vleugels van de publiek private netwerkorganisatie Connekt. Het VIL sloot met Connekt een licentieovereenkomst voor de uitrol van het programma in Vlaanderen. Eerder deze week werd in Nederland de kaap van 250 Lean and Green winnaars bereikt. Zij hebben samen gemiddeld al 14 % weten te besparen op hun CO2-uitstoot.

Eerste 15 koplopers binnen dit project

De eerste vijftien Lean and Green koplopers voor Vlaanderen binnen dit project zijn: AB InBev, Alders Transport & Logistics, Bayer, CHEP Benelux, Coca-Cola Enterprises Belgium, Ewals Intermodal, Gheeraert Transport, FrieslandCampina Belgium, H.J. Heinz Belgium, Hospital Logistics, Ninatrans, Snel Logistic Solutions, TDL Group, Van Dievel Transport, Vervoer Verbessem en Wim Bosman Belgium.

 

Met de steun en de begeleiding van

Connekt, Essenscia, Febetra, IPOL, OTM, Transport & Logistiek Vlaanderen, UPTR en VITO.

 

Vlaams Instituut voor de Logistiek

De vzw Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) wil als erkende competentiepool de logistieke sector in Vlaanderen duurzaam ondersteunen en versterken in haar competitiviteit. Het verbeteren van de energie-efficiëntie en het verminderen van de CO2-uitstoot van transport en logistieke activiteiten maken onderdeel uit van deze opdracht.

Meer informatie over het VIL: www.vil.be

Meer informatie over het project: www.vil.be/lean-and-green

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.