Vlaamse regering geeft extra stimulans voor vervoer over water of spoor

sporen

De Vlaamse regering heeft de voorwaarden versoepeld om als transportbedrijf in aanmerking te komen voor een terugbetaling van de verkeersbelasting. ‘Vorig jaar hebben we er al voor gezorgd dat transportbedrijven die hun vracht deels over het spoor of het water vervoeren daarvoor beloond worden. Na een evaluatie hebben we nu beslist de drempel van 220 overslagverrichtingen te verlagen naar 100’, legt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein uit. ‘Niemand staat graag in de file, met deze maatregel willen we nog meer vrachtvervoer van onze wegen halen.’

Transportbedrijven kunnen een terugbetaling vragen van hun verkeersbelasting als zij aan gecombineerd vervoer doen. Daarbij gaat het vrachtvervoer deels via het spoor of over het water. ‘Vorig jaar pasten we de regelgeving al aan omdat ze zodanig streng was dat geen enkele vrachtwagen in aanmerking kwam. Dit jaar volgde een evaluatie, die positief bleek. Waar vroeger niemand gebruik maakte van de terugbetaling, steeg het aantal aanvragen vorig jaar naar 612’, aldus Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein.

Twintig procent van de voertuigen (121 vrachtwagens) genoten van een volledige terugbetaling doordat ze 220 overslagverrichtingen per jaar realiseerden. Anderen hadden recht op een gedeeltelijke terugbetaling. Een minderheid werd afgewezen omdat ze niet in voldeden aan de voorwaarden.

Soepelere voorwaarden

Om transportbedrijven nog meer te stimuleren hun vracht te vervoeren over het spoor of het water, besliste de Vlaamse regering vandaag om de maatregel aan te passen. Het aantal overslagverrichtingen voor volledige terugbetaling wordt verlaagd van 220 naar 100 per jaar. Ook mag het dichtstbijzijnde station van overslag voortaan net over de grens liggen, bijvoorbeeld in Rijsel. ‘Met deze maatregel verminderen we het vervoer via de weg én geven we tegelijkertijd het transport per spoor en over het water een duwtje in de rug’, besluit Bart Tommelein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.