Vlaamse regering geeft groen licht voor vijf jaar verlenging Multimodaal.Vlaanderen

Multimodaal Vlaanderen

De Vlaamse Regering heeft de verlenging goedgekeurd van de overeenkomst tussen het Vlaams Gewest en de vzw VIL (Vlaamse innovatiecluster voor de logistiek) voor Multimodaal.Vlaanderen voor de periode 2022-2027. Het adviespunt Multimodaal.Vlaanderen werd opgericht in 2017 met als missie om een mental shift op gang te brengen waarbij bedrijven kiezen voor de juiste transportmodus voor elke goederenstroom. Deze missie wordt na vijf jaar en een positieve evaluatie verlengd voor vijf jaar.

Een goed rapport loont

Multimodaal.Vlaanderen werd in 2017 binnen VIL opgericht als adviespunt voor multimodaal goederenvervoer. De voorbije vijf jaar werden voor ruim 500 concrete goederenstromen alternatieven via water of spoor gedetailleerd uitgewerkt en becijferd. Meer dan 10 miljoen vrachtwagen kilometers over Vlaamse wegen werden overgeheveld naar binnenvaart of spoor.

What’s next

De files zijn terug van weggeweest en vanuit de klimaatdoelstellingen neemt de druk op de transportsector om te vergroenen verder toe. “De shift naar binnenvaart en spoor is meer dan ooit noodzakelijk. Multimodaal.Vlaanderen zet zijn werk verder en legt hierbij voor de volgende periode ook twee nieuwe accenten”, aldus Peter Lagey, manager van het adviespunt. Ten eerste zal extra aandacht uitgaan naar ladingen die via spoor kunnen worden vervoerd, hetzij naar en van Vlaamse zeehavens, hetzij van en naar continentale bestemmingen in Oost- en Zuid-Europa. Ten tweede zal aandacht gaan naar innovatieve concepten om oplossingen via water en spoor competitiever te maken.
VIL dankt de Vlaamse regering en in het bijzonder de Vlaamse minister voor Mobiliteit en Openbare Werken voor het vertrouwen en roept alle Vlaamse bedrijven en
stakeholders op om samen in te zetten op een mobiel en klimaatvriendelijk Vlaanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.