Vlaanderen stimuleert stadsdistributie via Gentse waterwegen

Vlaanderen stimuleert stadsdistributie via Gentse waterwegen

De Vlaamse Waterweg stapt als volwaardige partner in de vzw Stadsdistributieplatform Gent. Zo wil Vlaanderen stadsleveringen via de Gentse waterwegen stimuleren. “Elke vracht die over de Gentse waterwegen kan gaan, moet niet meer over de Gentse wegen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “De Gentse binnenwateren hebben nog een groot potentieel dat vandaag niet helemaal verzilverd wordt.”

Het wordt almaar moeilijker om sommige stadscentra te bereiken met grote leveringen, zeker in geval van circulatiebeperkingen. Leveranciers ondervinden vaak moeite om goederen en diensten te leveren tot aan de voordeur van sommige handelaars. Vaak zijn er echter onbenutte mogelijkheden aan de achterdeur, waar niet zelden een Vlaamse waterweg loopt. 182 Vlaamse steden en gemeenten worden doorkruist door een waterweg. Een stad als Gent is ontstaan aan de samenvloeiing van 2 waterwegen.

De Vlaamse Regering heeft De Vlaamse Waterweg (DVW) nu groen licht gegeven om een volwaardige partner te worden in de vzw Stadsdistributieplatform Gent. Die vzw werd in 2017 opgericht door stad Gent, Bubble Post, Citydepot en vzw BIG Gent om duurzame stadsdistributie te stimuleren en te coördineren. Tot nu toe was de DVW slechts waarnemend lid van het platform. “We willen dat er in Gent meer geleverd wordt via het water”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Het uitgebreide waterwegennet in Gent biedt nog veel mogelijkheden voor stadsbevoorrading via de binnenvaart. De Vlaamse Waterweg brengt als partner in het Stadsdistributieplatform de nodige expertise mee.”

Het stadsdistributieplatform Gent wil de aantrekkelijkheid, de leefbaarheid en de toegankelijkheid van de stad verhogen door onder andere milieuvriendelijke vaartuigen in te zetten en maatgerichte diensten aan de handelaars, ondernemers en klanten aan te bieden. De partners zullen gericht de logistieke en distributiesector innoveren en verder uitbouwen waarbij de mogelijkheden van watergebonden transport benut kunnen worden om het wegvervoer naar en in de binnenstad van Gent te verlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.