Zijn modulaire vliegtuigen de toekomst?

Zijn modulaire vliegtuigen de toekomst?

Als we over vliegtuigen denken, zowel voor cargo als passagiers, hebben we een bepaalde vorm in gedachten. Ingenieurs van Clip-Air proberen out of the box te denken met een systeem dat modulair werkt.

Het idee is om luchtvervoer radicaal te veranderen. De basis is een vliegende vleugel waaraan één of meerdere modules gekoppeld worden. Deze kunnen gemaakt worden zowel voor cargo als voor passagiers. Zelfs brandstof kan modulair toegevoegd worden.

Luchtvervoer in de toekomst moet flexibeler zijn dan vandaag. Dat moet het efficiënter maken en moet ook minder energie verbruiken. Hoewel de Clip-Air momenteel een theoretisch concept is, tonen simulaties aan dat modulaire vliegtuigen meer cargo en passagiers kunnen vervoeren en een efficiëntieverbetering kunnen opleveren.

In een eerste fase wil Clip-Air dit toestel ontwikkelen met één capsule. Die zou dezelfde capaciteit moeten hebben als een A320. Dat zou al binnen enkele jaren realiseerbaar moeten zijn. Om te komen tot een geheel met drie capsules, is dan weer verdere toekomstmuziek. Clip-Air ziet de vliegende vleugel niet enkel als de basis voor hun modulaire vliegtuig. Ze wil het in de toekomst ook mogelijk maken om de vleugel te gebruiken als lanceerplatform voor raketten die kleine satellieten in een baan om de aarde brengen. We zijn benieuwd.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.