VoltH2 en Virya Energy bouwen waterstoffabriek in North Sea Port

waterstoffabriek North Sea Port
VoltH2 Terneuzen en Virya Energy bereiden de bouw van een groene waterstoffabriek in het havengebied North Sea Port voor. Ze tekenden daartoe een samenwerkingsovereenkomst om die in Terneuzen te realiseren.

VoltH2 heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend ter voorbereiding van een lange termijn concessiecontract met North Sea Port voor een industrieel perceel van 30.000m2 in het havengebied in Terneuzen. Het bedrijf is gestart met de planning en ontwikkeling van de bouw van een groene waterstoffabriek met distributiemogelijkheden.

VoltH2 tekende reeds in augustus 2020 al een samenwerkingsovereenkomst met North Sea Port om ook in Vlissingen een waterstoffabriek te realiseren.

Uitbreidbaar tot tweemaal grotere productie

VoltH2 Terneuzen voorziet de bouw van een 25 MW elektrolyse-eenheid. De fabriek zal jaarlijks tot 3.600 ton groene waterstof produceren. De installatie draagt zo bij tot de verduurzaming in het ganse gebied van North Sea Port. Het ontwerp van de groene waterstoffabriek is bovendien uitbreidbaar, zodat later de productie nog verdubbeld en mogelijk verdrievoudigd kan worden.

De locatie is toegankelijk via de weg, het spoor en de waterwegen voor de levering en distributie van groene waterstof in de ruimere omgeving. De investering is voor de eerste fase begroot op 35 tot 40 miljoen euro.

Groenewaterstofhub

De locatie bevindt zich in Terneuzen, in het havengebied van North Sea Port, in het industriepark Axelse Vlakte. Behalve dat de locatie in een zone ligt waar veel waterstof wordt gebruikt, zijn er ook mogelijkheden om de warmte af te zetten. Het terrein ligt ook dicht bij een bestaande Bio LNG producent en tevens zijn er in de onmiddellijke nabijheid.nog twee biostoom- en bio-ethanolprojecten in ontwikkeling. Zo kan dit gebied één van de clusters worden van diverse producenten van duurzame brandstoffen en grondstoffen in Nederland.. Zo ontstaan er potentiële synergiën tussen deze diverse nieuwe vormen van productie en het gebruik van groene waterstof. Gebruik als brandstof en grondstof in productieprocessen, naast grijze en blauwe waterstof.

Daan Schalck, CEO North Sea Port: “North Sea Port zet steeds harder in op de energietransitie. De nieuwe waterstoffabriek van VoltH2 in Terneuzen draagt daartoe bij en biedt heel wat mogelijkheden voor bedrijven op het bedrijventerrein Axelse vlakte. North Sea Port weet zich hiermee verder te versterken als waterstofhub in West-Europa.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.