Wat betekent het om voorbereid te zijn op een ramp?

corona

Transport- en communicatietechnologieën hebben onze wereld uitgebreid en daarmee reizen, communiceren en zakendoen in het buitenland eenvoudiger gemaakt. Wereldwijde crises, zoals de huidige COVID-19-pandemie, maken echter de consequenties van deze onderling verbonden wereld waarin we nu leven overduidelijk.

Tegenwoordig kan een crisis in één land problemen tot gevolg hebben in gemeenschappen en op markten in andere verafgelegen landen. In tijden als dit merken we pas echt wat de uitdagingen van een ware wereldwijde markt zijn en hoe belangrijk frictieloze en goedlopende supply chains zijn.

Veerkracht binnen de supply chain

Hoewel op dit moment het uiterste van supply chains wordt gevergd, zijn ze tegenwoordig veel flexibeler en veerkrachtiger door de enorme recente technologische ontwikkelingen. Kunstmatige intelligentie, machine learning, het Internet of Things en andere technologische ontwikkelingen, zoals warehouseautomatisering en robotics, hebben de veerkracht van supply chains aanzienlijk verbeterd.Dankzij technologie zijn onze moderne supply chains ontworpen met het vermogen om data te verzamelen, te interpreteren en snel te reageren op perioden met uitzonderlijke activiteit – zoals we nu zien.

Het is belangrijk om te erkennen dat veerkracht van supply chains niet alleen over technologie gaat. Natuurlijk kunnen supply chains door geweldig warehouse-, voorraad- en transportmanagement meebuigen en de stress van gebeurtenissen zoals de COVID-19-crisis weerstaan, maar ‘disaster ready’ is meer dan een kwestie van technologie.

Hoewel het nieuws en socialmediafeeds in de gehele wereld in eerste instantie vooral op hamstergedrag en de tekorten aan essentiële producten waren gefocust, is het belangrijk om te beseffen hoe ontzettend veel werk, coördinatie en, eerlijk gezegd heldendom, er zit in het bevoorraden van de schappen in onze supermarkten, apotheken, etc. Warehousemedewerkers, logistieke medewerkers en winkelpersoneel staan aan de frontlinie en zorgen voor kritische levensmiddelen voor onze gemeenschappen. Zelfs bij lockdowns worden zij gezien als cruciale werknemers voor de veiligheid van onze gemeenschap voor wie de in veel gebieden uitgevaardigde maatregelen om thuis te blijven niet gelden.

Synergie tussen mens en technologie

Achter de schermen wordt alles draaiende gehouden. De toegenomen vraag om winkels te herbevoorraden, zorgt voor fulfilmentinitiatieven in warehouses. Vrachtwagens en chauffeurs komen in beweging. De schappen worden aangevuld.We mogen nooit vergeten dat mensen de kern van wereldwijde commerce vormen en dat de allerbeste supply chains een synergie zijn tussen mensen, producten en technologie – van de pickers in warehouses (met behulp van robots) tot bezorgers die voor replenishment zorgen of hun goederen direct bij de voordeur aan winkelpersoneel in winkelstraten afleveren en aan medewerkers van callcenters.

Iedereen weet dat er geen bedrijfstak of onderdeel van de maatschappij is die onveranderd uit COVID-19 tevoorschijn zal komen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Er zullen in de komende maanden ongetwijfeld meer uitdagingen zijn, maar van één ding zijn we overtuigd: de technologie en de mensen die supply chains ondersteunen zullen niet falen. Ook wij blijven er alles aan doen om onze klanten, medewerkers en communities door deze crisis heen te helpen, omdat we net als u, in hetzelfde schuitje zitten.

Pieter Van den Broecke, Managing Director Benelux en Duitsland bij Manhattan Associates

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.