Winter Olympics in Sochi, waar sneeuwlogistiek geboren wordt

Iedereen kent intussen wel de plaats Sochi waar momenteel de Olympische winterspelen gehouden worden. Maar tot voor een paar jaar dacht bijna niemand aan Sochi als het over sneeuwsporten ging. De regio kent immers een subtropisch klimaat.

Maar de Russen zouden geen Russen zijn als ze niet wisten hoe ze aan sneeuwlogistiek moeten doen. Er moest en zou genoeg sneeuw zijn bij deze winsterspelen. In 2010 waren de organisatoren in Vancouver minder voorbereid. Daar moest sneeuw via de lucht aangevoerd worden. Dat gebeurde weliswaar met succes, maar men gaf achteraf toe dat men de impact van het klimaat flink onderschat had.

In Sochi werd daarom flink geïnvesteerd. Zo werd één van de grootste sneeuwmaak systemen in Europa gebouwd met twee grote waterreservoirs en 404 sneeuwkanonnen, die langs de pistes werden geplaatst. Maar dat is slechts het begin.

In de voorbije jaren hebben de Russen sneeuw verzameld naar aanloop van deze olympische winterspelen. Die sneeuw werd samengebracht in zogezegde openlucht sneeuwmagazijnen. Maar liefst 710.000 kubieke meter sneeuw werd zo verzameld en overdekt met isolerende deklagen hoog in de bergen. Als de sneeuwkanonnen het gebrek aan sneeuw niet aankunnen, dan kan zo’n berg sneeuw uitgepakt worden en in een gecontroleerde mini lawine over de piste geleid worden.

Ze doen geen half werk, die Russen. Het prijskaartje mag er echter ook zijn. Zo wordt de kostprijs van deze winterspelen geraamd op 51 miljard dollar. Dat is ongeveer zoveel als de kostprijs van de drie laatste winterspelen samen.

1 reactie


  1. En intussen is het 15 graden in Sochi. Trainingen worden afgelast vanwege de slechte sneeuw en ook de ongelukken die sommige atleten al hadden hierdoor. In de bergen is het nog iets kouder, maar vriezen doet het allerminst. Is het grote sneeuwplan dan toch niet voldoende geweest?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.