Yusen Logistics breidt vestiging Antwerpen uit met semi-geautomatiseerd Pharma-warehouse.

Yusen Logistics breidt vestiging Antwerpen uit met semi-geautomatiseerd Pharma-warehouse.

Yusen Logistics, specialist in wereldwijde logistiek van pharmaceutische producten, heeft het startsein gegeven voor de uitbreiding van haar vestiging in het Antwerpse havengebied. Het betreft hier een uitbreiding van de Yusen Antwerp Logistics Campus, gelegen in het hart van Europa’s Pharma Valley.

In 2018 werd op Yusen’s Antwerp Logistics Campus al het Antwerp Healthcare Center geopend. Dit GDP gecertificeerde pharma-warehouse van 8000m2, voorzien van zowel coldstore (2-8°C) als ‘ambient’ opslagfaciliteiten (15-25°C) bereikte spoedig haar maximale vullingsgraad. Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag vanuit de pharmaceutische sector start Yusen Logistics nu met de verdere uitbreiding van haar pharma-faciliteiten. Aangrenzend aan het bestaande warehouse zal een efficient, duurzaam en semi-geautomatiseerd warehouse van 17 meter hoog gerealiseerd worden. Dit nieuwe warehouse met een ambient-temperatuurniveau (15-25°C) en een opslagcapaciteit voor meer dan 13.000 pallets zal geheel voldoen aan de Europese GDP voorschriften voor opslag en handling van pharmaceutische producten.

Het nieuw te bouwen ‘smart warehouse’ zal nagenoeg volledig autonoom functioneren met als groot voordeel dat het 24/7 operationeel zal zijn, uiterst flexibel inzetbaar is en een maximale thoughput-snelheid van pallets mogelijk maakt bij een minimum aan human errors, schade- en ongevalrisico’s. Dit wordt mogelijk gemaakt door toepassing van een zg. ‘Narrow aisle racking’-installatie met inductiegestuurde, onbemande trucks die de juiste palletplaats localiseren middels sensorgestuurde positiebepaling.

De bouw van het nieuwe warehouse zal geregisseerd worden door Takenaka Europe GmbH, Belgium Branch in samenwerking met lokale bouwondernemingen en toeleveranciers. Dit ingrijpende en complexe project zal meer dan een jaar in beslag nemen. Voorbereidingen zijn inmiddels van start gegaan. Oplevering en ingebruikname van het warehouse staan gepland voor december 2020. De operationele logistieke werkzaamheden op de Yusen Antwerp Logistics Campus zullen in de tussentijd normaal doorgaan. Om tussentijdse groei niet te blokkeren werd aanvullende warehousecapaciteit van ca. 10.000m2 in Bornem in gebruik genomen.

Strategische keuze

Inclusief de nieuwbouw beschikt Yusen Logistics op haar Antwerp Logistics Campus over ca. 65.000m2 warehousecapaciteit waar in totaal gemiddeld 295 personen werkzaam zijn. De verschillende warehouses op de campus zijn specifiek ingericht voor de opslag van producten van klanten uit de automotive, hi-tech, retail&fashion en Pharma&healthcare industries. Voor met name die laatste klantengroep biedt de Yusen campus uitgebreide GDP-gecertificeerde faciliteiten waaronder geconditioneerde opslagfaciliteiten met verschillende temperatuurniveaus, freezer-units, narcotica-units en ruimtes voor value added services zoals kwaliteitscontroles.

Bruno Jacques, Managing Director van Yusen Logistics Benelux over de uitbreiding: ”Dit nieuwe project onderstreept onze strategie om de Pharma & Healthcare-activiteiten in Europa verder te willen ontwikkelen. Wij zijn ervan overtuigd dat wij onze klanten extra value kunnen bieden in hun logistieke keten door een verhoogde focus op kwaliteit, leadtimes, service offering en cost efficiency. Wij zijn onze klanten dankbaar voor hun vertrouwen in onze services en ik kijk ernaar uit om tezamen met alle betrokken partijen ook dit nieuwe project tot een groot succes te maken!”

De Antwerp Logistics Campus is voor Yusen Logistics zowel op Benelux- als op Europees niveau een strategische hotspot voor zowel import- als exportflows, wereldwijde lucht- en zeevracht in combinatie met uitgebreide wegennetconnecties voor doorvoer richting bestemmingen in geheel Europa. Tevens is de Yusen Antwerp Logistics Campus de centrale hub binnen de Yusen Logistics pharmaceutical superhighway, een controltower gestuurd Europees netwerk, waarbinnen jaarlijks meer dan twee miljoen pallets pharmaceutische producten vervoerd worden. Met de uitbreiding zal de functie van de Yusen Logistics Antwerp Campus als strategische healthcare hub binnen het Europese alsook mondiale Yusen Logistics netwerk naar de toekomst toe verder verstevigd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.