3000 vacatures in Gentse haven

3000 vacatures in Gentse haven

De Gentse haven heeft momenteel 3000 openstaande vacatures. Ten opzichte van zes jaar geleden is dat een stijging van 60%. De meeste bedrijven in de haven geven dan ook aan dat ze vacatures niet makkelijk ingevuld krijgt. Vaak gaan bedrijven daarom lagere diploma eisen stellen van sollicitanten. Ook kennis van de Nederlandse taal wordt steeds minder vaak een criterium. Dat komt natuurlijk omdat de havenbedrijven vaker naar het buitenland kijken om geschikte kandidaten te vinden.

Er zijn nu 1900 meer openstaande vacatures meer dan in 2017. De oorzaken zijn te vinden in de groei van de havenbedrijven, maar ook omdat er de voorbije jaren een flinke groep werknemers met pensioen gingen. Vooral technische vacatures geraken nu moeilijk ingevuld, meestal omdat kandidaten niet de juiste competenties en vaardigheden hebben voor deze jobs.

Veel bedrijven zijn niet tevreden over het opleidingsniveau van kandidaten en zetten daarom zelf in op werkplekleren of hebben zelfs eigen academies om werknemers verder op te leiden. De meesten investeren ook steeds meer in digitalisering en automatisering om minder afhankelijk te worden van werknemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.