APEC gaat lokale opleidingsprogramma’s aanbieden aan Braziliaanse havens

APEC, het opleidings- en vormingscentrum van de Vlaamse havens, gaat lokale opleidingsprogramma’s aanbieden in een aantal Braziliaanse havens. Met dit initiatief komt APEC tegemoet aan de vraag van de Braziliaanse maritieme sector naar specifieke havenopleidingen, zoals APEC die al vele jaren in Antwerpen organiseert voor zijn internationaal cliënteel.

Het engagement van APEC werd bezegeld tijdens een plechtigheid op 11 september 2013 in de Belgische ambassade in Brasilia. Daar ondertekenden Antwerps havenschepen Marc Van Peel, tevens voorzitter van de raad van bestuur van APEC en Paul Verkoyen, CEO van APEC, een samenwerkingsovereenkomst met de Braziliaanse minister van havens José Leônidas Cristino, in aanwezigheid van Ambassadeur Jozef Smets. De ondertekening werd bijgewoond door vertegenwoordigers  van het ministerie van havens (SEP – Secretaria Especial de Portos) en ANTAQ  (het federaal agentschap voor watertransport), afgevaardigden van diverse havens en diverse andere genodigden.

In zijn toespraak onderstreepte havenschepen Marc Van Peel het belang van permanente vorming. “De havensector is een complex geheel met invloeden zowel vanuit de internationale dimensie (handelsstromen) als op lokaal vlak (socio-economische rol in de regio). Maximaal inspelen op deze veranderingen is dan ook de uitdaging die havens voortdurend en consequent moeten aangaan”, sprak Van Peel. Een degelijke opleiding in de diverse aspecten van havenbeheer en -ontwikkeling, gespecialiseerde opleidingen in haven- en logistiek gebonden deelgebieden, zijn de bouwstenen voor een succesvolle uitbouw van een nationale havensector enerzijds en van de individuele havens anderzijds.

De opleidingen kaderen in de planning van de uitvoering van de nieuwe Braziliaanse havenwetgeving, maar spelen tevens in op een toegenomen vraag naar gerichte opleidingen in de havensector. In november wordt reeds een eerste pilootprogramma georganiseerd in samenwerking met de havenautoriteit van Rio de Janeiro en het Braziliaanse Ministerie van havens. In 2014 zullen er zes opleidingen georganiseerd worden in Brazilië. Naast de opleidingen voor management werd ook benadrukt dat in een tweede fase het aspect opleiding voor havenarbeiders bijzondere aandacht zal genieten. Het Braziliaanse Ministerie van Havens vraagt APEC onder meer om in 2014 een Train the Trainer opleiding op te zetten in Antwerpen.

Verwijzend naar de ± 70 landen die jaarlijks beroep doen op APEC, benadrukte CEO Paul Verkoyen tevens  de rol die de haven van Antwerpen en de andere Vlaamse havens spelen op het internationale vlak door hun kennis en expertise ter beschikking te stellen van de wereldwijde havengemeenschap. Hij onderstreepte verder dat APEC-Antwerp/Flanders Port Training Center kan bogen op de input van +- 400 experten/bedrijven uit de publieke en private havensector.

Persmededeling APEC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.