Bigben Interactive moderniseert met shuttlesysteem en WMS van Savoye

Savoye Shuttlesysteem

Bigben Interactive, een toonaangevende speler op het gebied van online entertainment, mobiele telefonie en audiosystemen, moderniseert zijn logistieke organisatie samen met Savoye. Bigben Interactive ontwerpt en distribueert gaming- en smartphone accessoires en audio producten. Vanuit thuisland Frankrijk verscheept de Groep haar producten naar bijna honderd landen en beschikt het over 23 dochterondernemingen wereldwijd. Een paar maanden na een nieuwe acquisitie sprak Bigben Interactive de ambitie uit om marktleider te worden in elk van zijn markten. Om dit doel te bereiken mikt de Groep op een sterk productaanbod en een krachtige logistieke organisatie, gecentraliseerd op een 29.000 m2 groot hoofdkantoor in Lauwin-Planque.

Qua logistiek zette het vooruitstrevende bedrijf al in 2007 de eerste stappen richting de mechanisering, samen met Savoye. Het nam een geautomatiseerd systeem met lineair geplaatste werkstations van 130 meter lang in gebruik, dat in de loop der jaren zich uitstrekte tot een systeem van 600 meter lang. Voor de aansturing werd het LOGYS WMS van Savoye gebruikt.

Om de nieuwe doelstellingen te kunnen realiseren, is Bigben Interactive een nieuw project gestart om de logistieke organisatie verder te verbeteren. “Orders zijn tegenwoordig vaker gefragmenteerd, de voorraad moet lager en het aanvullen van de voorraad moet steeds sneller. Bovendien moeten orders steeds sneller de deur uit. Al deze ontwikkelingen zijn verder versterkt door de covid crisis. We hebben daarom gezocht naar een completere logistieke oplossing, die sneller en efficiënter aan onze behoeften kan voldoen”, legt François Penin, Europe Logistics Manager bij Bigben Interactive, uit.

Vertrouwen en innovatie als basis voor geoptimaliseerde logistiek

De bedrijfsactiviteiten van Bigben zijn erg gediversifieerd en seizoensgebonden. Ze variëren van enkele enveloppen tot complete pallets, van e-commerce tot retail en omvatten zowel B2B als B2C kanalen. Om flexibeler te worden, wilde Bigben Interactive de accuratesse in het orderpickproces verbeteren, het aantal SKU’s uitbreiden en kunnen anticiperen op toekomstige behoeften van de klant. Met 12.000 SKU’s op voorraad, 20 miljoen verzonden artikelen per jaar en de mogelijkheid om flink uit te kunnen breiden, werd het magazijn in Lauwin-Planque-site gezien als de locatie om de nieuwe systemen te gaan invoeren.

Men koos ervoor om een geavanceerd Goods-to-Person-systeem toe te voegen aan de bestaande logistieke structuur. Na in 2020 met meerdere partijen gesproken te hebben,
besloot de Groep om opnieuw met Savoye in zee te gaan. Bigben gaat het X-PTS shuttlesysteem integreren. “Savoye biedt ons kwaliteiten en de mogelijkheid om een
uitgebreid systeem te installeren zonder bestaande processen te verstoren. We waren onder de indruk van de uitgevoerde onderzoeken en klantbezoeken”, vervolgt François Penin.

Een project voor de toekomst

De eerste stap was om het bestaande WMS te vervangen en een TMS aan de bestaande IT systemen toe te voegen. Om zoveel mogelijk synergie tussen het toekomstige
shuttlesysteem en het WMS te garanderen, zal Bigben Interactive gebruik gaan maken van de ODATiO software van Savoye. Dit is een cloud-native systeem met oneindig veel functionaliteiten en deze applicatie behelst zowel een WMS als een TMS oplossing.

Tegelijkertijd zal het bestaande orderverzamelproces worden uitgebreid met invoer- en uitvoerstations, voor het automatisch plaatsen, labelen en afdrukken van leverbonnen.

Daarna zal het X-PTS Goods-to-Person-systeem worden opgebouwd met twee gangpaden en drie orderverzamelplekken, inclusief de aansturing via een WCS. Er zijn al extra
gangpaden en werkstations voorzien om een snelle groei op te kunnen vangen. “We moeten weten hoe ver we kunnen gaan. Door de overname van de nieuwe dochteronderneming en de mogelijkheid om ons aan te passen aan een veranderende vraag, kunnen we de toekomstige activiteit beter plannen, zowel vanuit het oogpunt van efficiency als het technische aspect”, benadrukt François Penin.

De eerste fase van het project – de uitrol van het ODATiO WMS+TMS en de modernisering van de bestaande lijn – is al gestart. Medio juni 2022 gaat de tweede fase van start, namelijk de integratie van het X-PTS shuttlesysteem. De doelstelling is om in het 1e kwartaal van 2023 operationeel te zijn.

“Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan de juiste oplossing zodat deze zo goed als mogelijk in onze bestaande infrastructuur wordt ingepast. We denken met Savoye de juiste keuze te hebben gemaakt en dat we nu de mogelijkheid hebben om perfect in te kunnen spelen op nieuwe kansen”, besluit François Penin. “We zijn trots dat we al vanaf 2007 nauw met Bigben Interactive mogen samenwerken. Het onderhouden van een langdurige relatie met een klant geeft een bijzondere voldoening”, voegt Frédéric Zielinski, Managing Director van Savoye EMEA, toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.