De ideale combinatie tussen mens en machine in het DC

De ideale combinatie tussen mens en machine in het DC

Dat de vraag naar arbeidskrachten voor distributiecentra (DC) nog nooit zo groot is geweest, zal niemand verrassen. Tegelijkertijd nemen de investeringen in automatisering en robotica elk jaar toe. Zowel mens als machine zijn belangrijke factoren binnen het distributiecentrum. Maar op welke manier kunnen hun activiteiten het best gecombineerd worden?

Oorspronkelijk zijn de warehouse control systems– waar ook een warehouse execution system (WES) bij hoort–alleen gericht op het beheer van geavanceerde automatisering.Een warehouse management system (WMS) beheert de rest van de DC-activiteiten, inclusief de verdeling van werk. Er is eigenlijk geen enkel systeem dat alle activa in het gehele DCo rganiseert, en zo blijft de scheiding tussen mens en machine leiden tot operationele inefficiëntie. Gelukkig bieden nieuwe WMS-systemen de oplossing. Deze systemen, compleet met een leverancieronafhankelijk WES, coördineren zowel personeel als automatisering en halen zo het beste uit beide werelden.

Volledige operationele controle

Warehouse control systems (WCS) zijn bewust ontworpen met een specifiek doel in gedachten, de focus ligt hierbij voornamelijk op het materieel van het magazijn. Een WMS is juist altijd een meer holistische technologie geweest,gebouwd voor de coördinatie van warehouse resources, van orders en voorraad tot mensen en apparatuur. Dankzij de huidige geavanceerde oplossingen kunnen zowel mens als machine worden meegenomen in de orkestratie van fulfilment.

Maar daar houden de voordelen niet op. Een WMS heeft als enige de technologie die al het werk ondersteunt en beheert, inclusief taken buiten het fulfilment zoals de ontvangst en inspectie van goederen, yard management, value-added services en meer. Het integreren van een leverancieronafhankelijk WES is essentieel, omdat je zo eenvoudig willekeurige automatisering of roboticatechnologie kunt integreren. Oftewel: je plukt van elke innovatie de vruchten zodra de kans zich voordoet.

Een WCS geeft een gedetailleerd beeld op slechts een deel van het operationele plaatje. Goede WMS-technologie kan echter het beste van twee werelden combineren door menselijk handelen en workflows met de consistentie van robotica te laten samenwerken.

Verbeteren door te leren

Het juiste WMS zorgt niet alleen voor een betere orkestratie, maar gebruikt ook machine learning om processen te verbeteren. Met behulp van kunstmatige intelligentie creëert het systeem een richtlijn door te voorspellen hoe lang taken moeten duren. Het analyseert de resultaten terwijl het werk wordt uitgevoerd. Gebaseerd op deze feitelijke data combineert het WMS geavanceerde orkestratielogica met realtime capaciteit om processen te optimaliseren.

De verbeteringen die hieruit voortvloeien leiden tot een kortere wachttijden, betere doorlooptijden en een nauwkeurigere werkverdeling. Zo kunnen meer orders worden geplaatst, kan het serviceniveau worden verhoogd en middelen worden beter benut.

De beste technologie voor de klus

Mensen en robots zijn de hoofdrolspelers in het DC en zullen dit ook in de toekomst blijven. Voor een productiviteitsgroei zal een verbeterslag moeten worden gemaakt in de samenwerking. In tegenstelling tot WCS heeft geavanceerde WMS-technologie – met een leverancier-onafhankelijk WES – een holistische kijk op bedrijfsvoering en brengt zo mensenwerk en automatisering samen. Gebruik vervolgens machine learning voor optimale efficiëntie en maximale resultaten. Kortom: met het juiste WMS creëer je de ultieme, toekomstbestendige combinatie van mens en machine.

Pieter Van den Broecke, managing director Benelux en Duitsland, Manhattan Associates

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.