De trends en nieuwigheden op Transport & Logistics 2017

De trends en nieuwigheden op Transport & Logistics 2017

Op dinsdag 17 oktober gaat Transport & Logistics Antwerpen 2017, de grootste vakbeurs voor de sector in de Benelux, van start. Gedurende drie dagen, van 17 tot 19 oktober, presenteren 315 exposanten in Antwerp Expo state-of-the-art producten en diensten aan bijna 10.000 professionals uit de transport en logistieke sector. Een sterk conferentieprogramma met relevante topics en debatten voor de hele sector komt aan bod. Tijdens de opening komt Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp een toelichting geven over het maritieme belang van Antwerpen.

Wie de opening (zie uitnodiging in bijlage) wil bijwonen op 17/10 of één van de conferenties wil volgen kan accrediteren bij Elke De Mayer via [email protected] of op het nummer 0485 75 28 66. Het volledige aanbod vindt u hieronder terug. Locatie: Antwerp Expo – Hal 3 – Ingang 1, Presentation Theatre & Network Plaza

In-depth conferentieprogramma17/10, 10u00 tot 12u30: Tijdens dit interactieve panelgesprek gaat Sofi van Ussel, directeur Unizo Provincie Antwerpen, geen enkel hot-topic uit de weg. Gaat de veelbesproken kilometerheffing de infrastructuur nou echt verbeteren? Wat is de impact van E-commerce op uw sector? Hoe kunnen familiale transportbedrijven zorgen voor een win-win voor iedereen? Een panel van specialisten mobiliteit en logistiek, bedrijfsleiders van familiale KMO’s en beleidsmakers staat garant voor een levendige discussie, boeiende analyses en pakkende praktijkervaringen.

17/10, 13u30-16u00: De presentatie “Logistics in Wallonia” belicht hoe en waarom Wallonië enkele jaren geleden heeft beslist om van logistiek een prioriteit te maken om zo buitenlandse investeerders aan te trekken. “Een recente studie van PWC toont aan dat Wallonië de 4de meest aantrekkelijke regio in Europa is op logistiek vlak“, bevestigt de heer Bernard Piette, General Manager van Logistics in Wallonia. Het tweede deel van de presentatie wordt gegeven door de heer Joël Marinozzi, Business Development Officer bij IDELUX, en zet de provincie Luxemburg en Terminal Container Athus, de maritieme toegangspoort naar het Saarland (Duitsland), Lotharingen (Frankrijk) en Luxemburg, in de kijker. In het derde deel tekent de heer Michel Kempeneers van het Waalse Exportagentschap (AWEX) de strategie uit voor het aantrekken van buitenlandse en vooral Chinese investeerders. België heeft het plan opgevat om Chinese ondernemingen aan te trekken die onder meer actief zijn in cross-border e-commerce.

De presentatie “Logistics in Wallonia” rondt af met twee casestudy’s die worden toegelicht door de heer Patrick Hollenfeltz van de onderneming ECDC Logistics (Visé) en de heer Jean-Jacques Six van de onderneming Euroterminal (Moeskroen).

18/10, 10u00-12u30: “From Mental to Modal shift”, debat met transportgoeroe Alex Van Breedam i.s.m. Port of Antwerp. “Waarom zouden transporteurs niet de belangrijkste voorvechters van multimodaliteit kunnen worden? De weg blijft belangrijk om deur-tot-deur te kunnen leveren, maar het grootste stuk van het traject moet steeds meer via water- of spoorweg. Hiervoor is een mentale shift nodig bij zowel transporteurs, maar zeker ook bij verladers.”, vertelt Van Breedam. De mentale shift wordt vanuit verschillende invalshoeken benaderd. In het eerste debat wordt de werking van een gateway access point met binnenschip voor de Haven van Antwerpen toegelicht. Het Synergie project ter bevordering van de synchromodale connectie West-Vlaanderen-Antwerpen-Nederlands Limburg wordt in een volgende debat opgevoerd. In een derde debat, tenslotte, zal Lineas het concept achter het Green Xpress Network toelichten.

18/10, 13u30-16u00: Willis Towers Watson, een conferentie over het beperken van risico’s in transport en logistiek bestaande uit drie delen. 1. Wetgeving en verzekeren van transportgoederen. 2. Recent ontstonden er in België bij de Belgische terminals heel wat leveringsproblemen. Wie is verantwoordelijk als de levering uitblijft door cyber issues of andere? 3. Diefstalpreventie van cargo en materiaal.

19/10, 10u00-12u30: VIB, verwelkoming door Jos Marinus, voorzitter van VIB en presentatie over de trends in logistiek en mobiliteit. “Waar we in België goed mee scoren is de bezettingsgraad van onze vrachtwagens en containers bij transport van grote partijen. We constateren eveneens een positieve evolutie wat betreft het inzetten en onderzoek naar alternatieve vervoersmiddelen zoals de watertruck, de biertrein, megatrucks en self driving trucks. Anderzijds, het thuis afleveren van kleine pakketten dezelfde dag of de dag na bestelling is een trend die ontstaan is door de e-commerce. Dit model is op termijn niet houdbaar. Het is een hele uitdaging om dit op een milieuvriendelijke en economisch rendabele manier te laten evolueren.”, aldus Marinus. Na een uitgebreide introductie over de visie op Europees transport en mobiliteit in 2030 door Prof. Dr. Cathy Macharis, VUB, brengt Tesla hun visie op de toekomst van vrachtwagens en mobiliteit. Ook transport over water staat niet stil, via het nieuwe concept van Watertruck+, varen we binnenkort misschien met kleinere volumes en in konvooi over de Europese wateren.

19/10, 13u30-14u30: Panelgesprek door Flows voorgezeten door Fons Leroy van VDAB over “Innoverend rekruteren in logistiek”. Het imago van de sector staat onder druk en de uitdaging ligt bij de instroom van dynamische, sterke en gepassioneerde medewerkers. Tijdens een interactief gesprek met HR-specialisten Stephanie Feys, HRM van Zuidnatie, Hugo, HR Director van DP World en Yves Hebb; HR Director bij Van Moer, bekijken we hoe zij de toekomst zien.

Praktische informatie

Transport & Logistics Antwerpen 2017
17, 18 & 19 oktober 2017
Antwerp Expo

Openingsuren beurs: 17 en 18 oktober van 10u tot 20u en 19 oktober van 10u tot 18u.

Klik hier voor gratis tickets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.