Haven Oostende wil zeewaarts uitbreiden

Haven Oostende uitbreiding

Haven Oostende is al twee jaar bezig met de voorbereiding van een zeewaartse uitbreiding. De schepen, de windturbines, alsook de onderdelen worden alsmaar groter en om haar koppositie te behouden in de blauwe economie heeft Haven Oostende gepleit voor een zeewaartse uitbreiding bij het Vlaams gewest. Het gaat hier meer bepaald om een kaaimuur met aanliggend installatieterrein aan de Oostelijke strekdam.

Een milieu-impactstudie en technische studies toonden geen problemen aan. Momenteel wordt er gewerkt aan een stromingsanalyse samen met de Universiteit Gent. Daarna volgt een Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse.

De nieuwe infrastructuur zal worden ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe windturbineparken op zee en zal gebouwd worden in de Oostelijke voorhaven van Oostende grenzend aan de Oostelijke strekdam. Vandaag zijn er 399 windturbines operationeel in het Belgische deel van de Noordzee. Vele bedrijven onderhouden deze ook vanuit de haven van Oostende.

Deze uitbreiding kan ook een belangrijke impact hebben op de kustverdediging. Kustverdediging is door de klimaatverandering de komende decennia één van de belangrijkste onderwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.