Havenbedrijf zet verder in op duurzaam woon-werkverkeer

Aankoop van meer dan 100 bedrijfsfietsen voor personeelsleden

Antwerpen, 19 juni 2012 – Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen koopt voor meer dan 100 personeelsleden een bedrijfsfiets aan. Het gaat om personeelsleden die minstens 50% van de werkdagen met de fiets naar het werk komen. Met deze aankoop zet het Havenbedrijf duidelijk in op een duurzaam woon-werkverkeer. Ook voor het beheer van de fietsen wordt een duurzame keuze gemaakt. Dat wordt namelijk uitbesteed aan Levanto, een bedrijf dat aan sociale inschakelingseconomie doet.

Bedrijfsfiets = duurzaam woon-werkverkeer

De bedrijfsfiets wordt ter beschikking gesteld van alle collega’s die zich engageren om minstens de helft van hun werkdagen met de fiets naar het werk te komen. Eerder deed het Havenbedrijf al een inspanning voor fietsende collega’s met de aanschaf van dienstfietsen die kunnen gebruikt worden voor korte verplaatsingen tijdens de werkuren. De bedrijfsfietsen worden echter toegewezen aan één welbepaalde werknemer, hoewel ze tijdens de uren ook door andere collega’s gebruikt mogen worden voor werkverplaatsingen. “Met al deze inspanningen willen we onze werknemers aansporen om op een structurele manier te kiezen voor de fiets als vervoersmiddel naar het werk”, zegt havenschepen Marc van Peel. “Duurzame vervoersstromen kunnen we enkel bereiken door noodzakelijke shifts te realiseren, van bijvoorbeeld de personenwagen naar de fiets, en daar werken wij graag aan mee. Daarom ook hebben we als Havenbedrijf de voorbije jaren fors geïnvesteerd in de aanleg en de vernieuwing van de fietspaden in het havengebied, zodat havenwerknemers de verplaatsing van en naar het werk op een comfortabele manier kunnen maken”, aldus nog Van Peel. De meer dan 100 bedrijfsfietsen worden de komende dagen verdeeld onder de personeelsleden. De opvallend rode bedrijfsfietsen kleuren binnen afzienbare tijd het straatbeeld in de buurt van het Eilandje.

Pendelfonds

De aankoop van de bedrijfsfietsen maakt deel uit van het Pendelfondsdossier dat het Havenbedrijf in 2010 indiende bij Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Daarin waren een aantal acties en initiatieven opgenomen waarmee het Havenbedrijf zijn bedrijfsmobiliteit wilde verbeteren. Dankzij het Pendelfonds genieten regelmatige fietsers al van een aantal extra’s. Zo krijgen ze onder meer een verhoogde fietsvergoeding en kunnen ze voordelig beschermende fietskledij aankopen. Via het Pendelfonds worden bedrijven immers gestimuleerd om voor een duurzaam woon-werkverkeer te kiezen. De grote doelstelling is om tegen 2020 het aandeel van de auto in het woon-werkverkeer in Vlaanderen van een kleine 70% naar 60% te laten dalen. In het kader van het Pendelfonds kunnen bedrijven aanspraak maken op subsidies voor initiatieven die het autogebruik afremmen. De fiets en het openbaar vervoer moeten in het woon-werkverkeer elk een aandeel van 20% krijgen.

Bron: Persmededeling Port of Antwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.