Laagdrempelig deelplatform voor logistieke assets

sharing-logistics

Met het Sharing Logisticsproject heeft VIL de principes van de deeleconomie toegepast op de logistieke sector. Het resultaat is een gebruiksvriendelijk platform dat bedrijven de mogelijkheid biedt om elkaars onderbenutte assets en diensten te gebruiken door vraag en aanbod te matchen.

Onderbenutte zaken delen in plaats van alles zelf individueel aan te kopen? Het lijkt de logica zelf.Maar …

Mentaliteitswijziging en vertrouwen noodzakelijk

Uit een bevraging blijkt dat één van de belangrijkste belemmeringen voor bedrijven om over te stappen op een deeleconomiemodel de eigen ingesteldheid is. Een mentaliteitsverandering is nodig om over te schakelen van eigendom naar gebruik van middelen. Een andere cruciale factor om van dit deelplatform een succes te maken, is vertrouwen.

Binnen het Sharing Logisticsplatform wordt op meerdere vlakken op betrouwbaarheid ingespeeld: enkel bedrijven kunnen registreren, men kan een groep opzetten waarin enkel ‘Trusted partners’ worden uitgenodigd, de transacties worden alle op een veilige manier bijgehouden, …

“Om het administratieve proces te vereenvoudigen,aldus Sophie Delannoy, VILprojectleider, werd er ook een contract template opgemaakt voor ‘bruikleen’, plus een checklist, waarin heikele punten als schadegevallen, laattijdige teruggave en verzekeringsaspecten worden aangeraakt.

Matching van vraag en aanbod

Het Sharing Logisticsplatform datadriven en integreerbaar met de eigen ICTsystemenwerkt volledig op basis van vraag en aanbod. Een zoekfunctie binnen het platform en een wekelijkse email met een overzicht van beschikbare en gewenste assets en diensten,vereenvoudigen het matchen van vraag en aanbod.Op die manier wordt de deeleconomie voor de logistieke sector werkelijkheid. “De toepassing van het deeleconomieprincipe op logistieke assets schept heel wat mogelijkheden voor ons als groeionderneming. We verwachten via dit VILdeelplatform de flexibiliteit te verkrijgen die we hard nodig hebben in onze groei en niet economisch verantwoord kunnen realiseren via de klassieke huurkanalen”, aldus Serge Gregorir,CEO Eutraco.

VIL roept de bedrijven op het Sharing Logistics-platform minstens te testen en nadien actief te gebruiken. Het werd ontwikkeld voor de bedrijven, die er thans mee aan de slag kunnen gaan. Dat kan heel eenvoudig via de ‘Deelnemen’-knop op het Sharing Logistics-platform.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.