Lidl bouwt nieuw DC in Sint-Niklaas

Lidl bouwt nieuw DC in Sint-Niklaas

In Sint-Niklaas hebben burgemeester Christel Geerts en algemeen directeur van Lidl Jesper Højer gezamenlijk een symbolische eerste steen gelegd bij de bouwwerken van een nagelnieuw distributiecentrum voor Lidl. Eind maart 2013 moet het indrukwekkende project klaar zijn. De stapelplaats zal werk bieden aan ongeveer 100 werknemers.

Lidl België bedeelt alle winkels vanuit haar distributiecentra (DC), verspreid over het land. Het oudste en kleinste verdeelcentrum ligt in Bornem, op een boogscheut van Sint-Niklaas. “En die bedrijfsactiviteiten zullen in de toekomst worden voortgezet door het nieuw distributiecentrum in Sint-Niklaas”, vertelt Lidl-woordvoerder Pieterjan Rynwalt. “Het verouderd gebouw in Bornem is te klein voor onze verdere expansieplannen in de regio”. Bovendien maken wij onder het motto ‘Op Weg naar Morgen’ werk van een groener, duurzamer beleid. Die ecologische keuze voeren wij zelf maximaal door in Sint-Niklaas. Ten slotte bieden wij als supermarktketen onze klanten dagverse producten aan. Dat vraagt heel wat koelruimte. Rekening houdende met onze expansieplannen én met het succes van onze dagverse producten, hebben wij nood aan meer plaats.” Daarom startte de lokale aannemer Cordeel in Sint-Niklaas onlangs met de bovengrondse werken.

Het nieuwe DC heeft omvangrijke dimensies: een totale oppervlakte van 45.000 vierkante meter, verdeeld over twee gebouwen. Een groter gebouw voor de voedselgroepen, een kleiner voor de wekelijkse non-foodacties. 45.000 vierkante meter is het equivalent van ruim zes keer het voetbalveld van lokale voetbalclub SK Sint-Niklaas. Laden en lossen gebeurt efficiënt met liefst 118 loskades. Om gekoelde of diepgevroren producten zoals vleeswaren en frieten fris te bewaren, komt er een koel- en diepvriesruimte van 10.000 vierkante meter – het equivalent van 51 tennisvelden.

“Het gebouwencomplex wordt niet alleen groot”, gaat Rynwalt verder, “maar ook groen.” Zo kiest Lidl onder meer voor intelligente lichtsturing, een systeem waarvan de lichtsterkte bepaald wordt door de natuurlijke lichtinval. Rynwalt: “Concreet laat een slimme computer het licht dempen in een bepaalde zone, als er voldoende natuurlijke lichtinval is via de 130 koepels.” Om de hele site te verwarmen, wordt gewerkt met vloerverwarming, wat uitzonderlijk is voor een project met dergelijke dimensies. “De betonvloeren houden de warmte veel beter vast in de winter dan klassieke blazers. Het blijft een logistiek centrum met 118 loskades en dus veel tochtgaten. Dan is het energiezuinig dat de warmte via de vloer binnen wordt gehouden”, aldus Rynwalt. “Bovendien gebruiken we de warmte van de generatoren die de diepvriescellen koelen.” De stabiliteit van het dak is uitgerust voor zonnepanelen.

De site in Sint-Niklaas staat in een eerste fase in voor een tachtigtal winkels in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant. De activiteiten en activa van Bornem worden overgedragen aan Sint-Niklaas. Alle arbeiders behouden hun voorwaarden. Gezien Lidl in de regio wil uitbreiden, gaat dit gepaard met bijkomende aanwervingen. In de opstartfase denkt de supermarktketen aan het creëren van een 15-tal extra jobs. Het einde van de bouwwerken is voorzien voor maart, het DC moet operationeel zijn vanaf de tweede helft van 2013. Met het project is een investering van 50 miljoen euro gemoeid.

Bron: Persbericht Lidl

1 reactie


  1. beste,
    kunt u mij doorgeven waar ik informatie kan vinden over de voorwaarden waaraan grote bedrijven (bv. Lidl) moeten voldoen om een nieuw distributiecentrum te mogen bouwen en exploiteren?
    Kan dit aan de rand van een woonzone, temeer omdat er op die locatie maar 1 uitvalsweg naar de snelweg is?

    Met vriendelijke groeten,
    Marc

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.