Lineas wil 15.000 containers van de weg met nieuwe spoorverbinding naar Italië

Lineas Piadena
Het Belgische Lineas start een nieuwe intermodale spoorconnectie voor vrachtvervoer tussen North Sea Port en Piadena in Italië. De dagelijkse intermodale trein loopt van de Interface Terminal aan het Kluizendok in Gent in North Sea Port naar de Pesanti-terminal in Piadena in Italië.

Europa’s grootste private spoorvrachtoperator, Lineas, ziet een snelgroeiende vraag naar meer intermodale capaciteit tussen België en Italië. Na de eerdere lancering van de Gent-Segrate trein in 2021, voegt het bedrijf nog een intermodale connectie toe met 5 roundtrips per week tussen North Sea Port en Italië. De nieuwe lijn connecteert met de Pesanti-terminal in Piadena, in het midden van de driehoek Milaan – Verona – Bologna, een van Italië’s belangrijkste industriële regio’s. De trein zal onder andere chemische stoffen, staal, tegels, huishoudgoederen, bulkgoederen en poeders vervoeren in verschillende types containers.

Lars Redeligx, Chief Commercial Officer at Lineas: “Klanten willen vandaag de dag echt hun supply chain decarboniseren met slim en groen spoortransport, en dit is exact waar we hen bij willen helpen. Bovenop de 70 treinen die al rijden tussen België en Italië, creëren we nu extra capaciteit voor nog eens 15.000 containers die naar het spoor kunnen verzet worden. Dit is een heel goede zaak voor het klimaat met 9 keer minder CO2-uitstoot ten opzichte van het wegvervoer, en daarmee 9.000 ton CO2 die we elk jaar uit de lucht houden.”

Lineas is de eerste operator die gebruikmaakt van de Pesanti-terminal voor intermodale spoorvracht. Doordat de Segrate-terminal sterk bevraagd is en gesatureerd geraakt, komt Piadena (150km van Milaan) als een tweede toegang tot Italië. Lineas transporteerde al bijna 10.000 containers sinds de lancering een jaar geleden van de Gent-Segrate-verbinding.

Versterkte samenwerking met North Sea Port

De Gent-Piadena connectie is een sterke aanvulling op het kwalitatieve spooraanbod dat North Sea Port en Lineas de afgelopen jaren ontwikkelden. Met connecties naar Italië en Zweden houdt de samenwerking momenteel meer dan 30.000 vrachtwagenritten (heen en terug) van de weg rond de haven en ver tot in het Europese achterland.

Daan Schalck, CEO van North Sea Port: “We blijven verder bouwen aan dit sterke multimodale verhaal in North Sea Port met een steeds belangrijkere rol voor lage-emissie spoorvracht. Het lokale Lineas team is een sterke servicepartner voor zowel lokale als internationale klanten met een indrukwekkend parcours. Met deze samenwerking blijven we waarde toevoegen aan North Sea Port als belangrijke strategische economische hub in Europa.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.