Logistiek blijft toekomstsector dankzij innovatie

Bij Katoen Natie werd de recentste studie van het kenniscentrum van Flanders DC aan de Vlerick management school voorgesteld. Het onderzoek gaat na wat de aantrekkingskracht van Vlaanderen als logistieke regio kan zijn. Eén van de belangrijkste conclusies is dat enkel een doorgedreven innovatie ervoor kan zorgen dat de logistieke sector een eersterangsrol zal kunnen blijven spelen. Zo zal er nog meer op moeten ingezet worden op technologische innovatie, business model innovatie en duurzaamheid.

“Vlaanderen als logistiek centrum” is één van de speerpunten van Vlaanderen in Actie (ViA) om van Vlaanderen een topregio te maken. Flanders DC, de Vlaamse organisatie voor ondernemingscreativiteit, liet Vlerick onderzoekers nagaan wat de sterktes van onze regio op dit vlak nu zijn. “Onze geografische ligging is uiteraard één van onze grootste sterktes”, stelt Vlerick professor Robert Boute: “maar we mogen die sterkte niet als vanzelfsprekend beschouwen, we moeten blijven inspelen op de trends in het logistieke landschap”. “We onderzochten vijf voorbeelden die illustreren hoe Vlaanderen inspeelt op de hoge complexiteit van de logistieke operaties. Logistiek is immers veel meer dan opslag en transport.”, aldus Vlerick professor Ann Vereecke.

Logistiek in Vlaanderen: het is geen evidentie. Er is steeds minder ruimte voor logistieke infrastructuur en de Vlaamse wegen slibben dicht terwijl nabije (oostelijke) regio’s beduchte concurrenten worden. De studie toont aan dat de bestudeerde succesvolle logistieke bedrijven in Vlaanderen allen innovatief zijn en die gekenmerkt worden door:

• Het gebruik van de meest geavanceerde ICT technologie, niet enkel ter ondersteuning van de eigenlijke operaties, maar ook als platform voor nieuwe businessmodellen. Zo wordt bijvoorbeeld cloud technologie gebruikt waarbij heel flexibel quasi onbeperkte rekenkracht en opslagruimte kan worden gehuurd.
• Business model innovatie: nieuwe samenwerkingsverbanden worden gesmeed in de supply chain, bijvoorbeeld om transportmiddelen beter te benutten, en er worden nieuwe markten opengebroken, bijvoorbeeld de overgang van “bulk” naar kleine hoeveelheden van gepersonaliseerde artikels.
• De klemtoon op duurzaamheid, zowel in de distributiecentra als tijdens het transport: afvalvermindering, het gebruik van hernieuwbare energie, de vermindering van de CO2 uitstoot enz.

Een van dé groeipolen van logistiek de komende jaren wordt ongetwijfeld de e-commerce. Vandaag is de sector al goed voor 8,6 miljard euro op jaarbasis. De groei bedroeg de voorbije jaren 7%. Daar moeten we volgens Boute sterk op inzetten, iets wat men bij Katoen Natie begrepen heeft.

“De logistiek achter e-commerce is een kritiek punt, de toegelaten foutenmarge ligt op nul, elke bestelling is cruciaal”, stelt Boute nog: “in dit complexe logistieke verhaal kan Vlaanderen een meerwaarde betekenen, ondanks de hoge loonkost en de hoge belastingsdruk. ” In Vlaanderen is men dankzij de combinatie van de aanwezige know-how, vaardigheden en technologie inderdaad goed geplaatst om de nodige innovaties te realiseren.

“Het Flanders DC kenniscentrum zal deze kennis samen met Flanders Investment and Trade inzetten om de sterktes van onze regio aan buitenlandse investeerders aan te tonen”, vertelt coördinator Jan Bormans: “tegelijk willen we ook aan de Vlaamse actoren in de logistieke sector het belang aantonen van een doorgedreven innovatie”.

Meer info:

Jan Bormans
Valorisatiemanager Flanders DC
+32 16 24 29 02
[email protected]

Over het Flanders DC kenniscentrum

Het Flanders DC Kenniscentrum is een unieke samenwerking tussen Flanders DC, Vlerick Leuven Gent Management School en de Antwerp Management School.

De activiteiten van het Flanders DC Kenniscentrum zijn erop gericht de algemene kennis te verhogen over de omzetting van creativiteit en innovatie in economische output binnen de Vlaamse internationale ondernemingsomgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.