Meer en blijvende chauffeurs door uitgekiend HR-beleid

Chauffeur 4.0 - VIL

Met het project Chauffeur 4.0 onderzochten VIL en UHasselt hoe de transportsector het nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs een halt kan toeroepen. De resultaten tonen aan dat de sector nood heeft aan een nieuw personeelsbeleid, met de nadruk op het welzijn van de chauffeur. De ontwikkelde hippe app ‘Perfect Driver’ zal alvast nieuwe deuren openen.

Uitgangspunt van het project was het problematische chauffeurstekort dat de volgende jaren nog acuter zal worden door de natuurlijke uitstroom van de oudere garde. Het project leverde alvast een verrassende conclusie op: niet de perceptie van de lage verloning en het slechte imago van het beroep zorgen voor een lage instroom, maar wel de werkuren en de werkomstandigheden.

Personeelsbeleid moet anders

Om meer instroom te genereren, zal de sector een shift moeten maken van een klassiek loongericht personeelsbeleid naar een volwaardig hr-beleid dat verder gaat dan het aanwerven, aansturen en uitbetalen van hun chauffeurs. De huidige initiatieven om het imago van het beroep te verbeteren, dienen verdergezet te worden, aangevuld met een cocktail aan maatregelen. Grootschalige (media)campagnes opgezet door de transportfederaties en/of het Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek, jobdagen georganiseerd door de transporteurs en sensibilisering van jongeren in het secundair technisch of beroepsonderwijs. Door inzicht te geven in de inhoud van de job, de benodigde kennis, de opleidingsmogelijkheden en de loopbaanperspectieven, wordt op continue basis
interesse opgewekt bij jongeren en zij-instromers. Vervolgens komt de tweede uitdaging: de chauffeurs behouden.

Begeleiding, doorgroeimogelijkheden, opleiding

Om chauffeurs aan het bedrijf te binden, zijn het loonzakje en een sporadisch contact met de planner niet langer voldoende. Ook in de transportsector zijn werknemers vragende partij voor meer work-life balance en loopbaanperspectieven.

Het huidige jaarlijks personeelsverloop van 10 % tot 15 % wordt onhoudbaar in een sector waar krapte heerst. Een uitgekiend personeelsbeleid moet zich focussen op meer persoonlijke begeleiding, aandacht voor het welzijn van de chauffeurs, aantrekkelijke opleidingen en doorgroeimogelijkheden bieden.

Gebruiksvriendelijke app voor dagelijks contact

Er werd een unieke innovatieve applicatie ontwikkeld voor de begeleiding van de chauffeurs. De ‘Perfect Driver’ app versterkt de communicatie en de band tussen de chauffeur en het bedrijf en is tegelijkertijd een nieuwe hippe vorm van opleiding en bijscholing. Het huidige aanbod omvat klassiekers als ‘het verbeteren van het veilig rijgedrag’ tot recentere populaire topics als ‘gezondheid achter het stuur’. Ook de werkgevers varen er wel bij, want via een dashboard kunnen zij de prestaties en het welbevinden van hun chauffeurs volgen.

Zo kunnen ze waar nodig gericht bijkomende opleidingen aanbieden om de zwakkere punten te remediëren en de chauffeur naar een hoger niveau te brengen. De app werd uitgetest bij
projectdeelnemers Trafuco en Xwift. De app is gebruiksklaar voor geïnteresseerde bedrijven en kan gratis gedownload worden via het ontwikkelde platform: www.nextgendriver.be.

Ralitsa Draganova, hr-trajectcoach bij Xwift: “De Perfect Driver app is een goede tool om het welbevinden van onze chauffeurs op te volgen. Deze app is wat ons betreft dan ook klaar om
na deze testfase geïmplementeerd te worden.”

Projectdeelnemers:

Eutraco, Snel Logistic Solutions, Gilbert De Clercq, Hertsens, H.Essers, SD Worx, Trafuco, Transport Gheys, Transport Mervielde, Transport Michiels, TVM Belgium, Van Moer Group en Xwift.
Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.