Milence en Port of Antwerp-Bruges bereiken overeenkomst voor de ontwikkeling van laadpaalsite met 30 laadpunten voor zware voertuigen

Milence en Port of Antwerp-Bruges bereiken overeenkomst voor de ontwikkeling van laadpaalsite met 30 laadpunten voor zware voertuigen

Milence, de joint venture tussen Daimler Truck, Volvo Group en de TRATON GROUP, is door Port of Antwerp-Bruges geselecteerd om twee moderne laadstations te bouwen op de vrachtwagenparkings ‘Goordijk’ en ‘Ketenis’. Milence ontwikkelt momenteel het grootste publieke laadnetwerk voor elektrische vrachtwagens in Europa. Bedoeling is om de laadstations in het Antwerpse havengebied te openen in mei 2024. Het gaat om, in totaal 30 laadpalen. Dit aantal zal in een tweede ontwikkelingsfase nog verder worden uitgebreid.

De 2 laadstations zullen in eerste instantie uitgerust worden met 15 krachtige CCS-laders (Combined Charging System) met een laadvermogen van meer dan 400kW. Milence plant ook een snelle overgang naar de Megawatt Charging System (MCS) technologie zodra deze beschikbaar is.

Strategische ligging op groene corridor 

Milence ontwikkelt zijn netwerk met een focus op het creëren van groene corridors voor wegtransport die belangrijke logistieke laadpunten, grote havens en luchthavens met elkaar verbinden. Met meer dan 300 maritieme lijnen en 800 bestemmingen is Port of Antwerp-Bruges de tweede grootste haven van Europa en een echte wereldhaven die een sleutelrol speelt in internationale verbindingen.

Uitrusten en laden 

Milence versnelt de transitie naar elektrisch transport door de uitbouw van een betrouwbaar en veilig laadnetwerk voor elektrische vrachtwagens. Milence focust op een holistische rust- en oplaadervaring die niet alleen de voertuigen van energie voorziet, maar ook een rustgevende omgeving creëert voor de chauffeurs.

Het comfort en de veiligheid van de chauffeurs zijn ook voor Port of Antwerp-Bruges een belangrijke bekommernis. In maart 2023 opende het havenbedrijf een tweede vrachtwagenparking. Beide parkings zijn omheind, verlicht en uitgerust met camerabewaking, wifi en sanitaire voorzieningen. Snacks en drankjes zijn verkrijgbaar via automaten.

Koolstofneutraal doel 

Door de overgang naar een circulaire economie en grote investeringen in energietransitie wil Port of Antwerp-Bruges koolstofneutraal worden tegen 2050. De haven produceert lokaal al een grote hoeveelheid hernieuwbare energie met zonnepanelen en windturbines, die gebruikt worden voor de dagelijkse activiteiten, waaronder de nieuwe laadsite van Milence.

Door deze samenwerking streven Port of Antwerp-Bruges en Milence ernaar om een van de belangrijkste obstakels voor transportbedrijven te verminderen bij de overstap naar elektrische vrachtwagens. Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) kende een subsidie toe voor dit project.

Anja van Niersen, CEO van Milence“Ik ben zeer verheugd met deze overeenkomst tussen Milence en Port of Antwerp-Bruges, omdat ik geloof dat dit het begin is van een nieuw tijdperk in duurzaam transport. De ontwikkeling van een laadsite met 30 laadpunten voor vrachtwagens reflecteert onze sterke overtuiging dat elektrificatie de duidelijke oplossing is voor zwaar wegtransport, en onderstreept ons engagement voor de toekomst van groene logistiek en schone energie.” 

Annick De Ridder, schepen van de Stad Antwerpen en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Port of Antwerp-Bruges“Onze twee vrachtwagenparkings in de Antwerpse haven, ‘Goordijk’ en ‘Ketenis’, zullen door Milence elk uitgerust worden met 15 laders met hoge capaciteit voor elektrische vrachtwagens. Daarmee worden deze vrachtwagenparkings een onmisbare schakel in elektrisch vrachtwagentransport. Tegelijkertijd wordt hiermee een belangrijke drempel weggenomen voor binnen- en buitenlandse transporteurs om over te stappen op elektrische vrachtwagens. Wegtransport is en blijft belangrijk voor onze haven, voor de snelle en tijdige levering van zeer specifieke producten en voor de ‘last mile’. Onze haven is de economische motor van Vlaanderen. Hoe duurzamer – en in dit geval, hoe elektrischer – deze motor draait, hoe beter!”

Voor meer info over de laadstations, klik op deze video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.