North Sea Port kent beste halfjaar ooit voor goederenoverslag via zeevaart

North Sea Port kent beste halfjaar ooit voor goederenoverslag via zeevaart
North Sea Port boekte in het eerste halfjaar van 2019 een totale maritieme goederenoverslag van 36,6 miljoen ton. Met een beperkte groei van 2% in vergelijking met dezelfde periode in 2018 is dit toch weer eens het beste semester ooit.

De groei van 2% in het eerste semester van dit jaar ligt in de lijn van de verwachtingen en de begroting. North Sea Port is een echte ‘bulkhaven’, dit is driekwart van de goederenoverslag via zeevaart.  De groei bevindt zich met name in het segment van de droge bulk. Ook de overslag van containers ging er sterk op vooruit.

Bulkgoederen en containers

In tonnages neemt het segment van de droge bulk met 17,5 miljoen ton het grootste deel van de goederenoverslag in. De groei van 9% laat zich vooral zien in de sterke bouwmarkt (zand) en ijzererts.

De containeroverslag kent met een toename van 550.000 ton (81%) weer eens een zeer sterke groei en komt op 1,2 miljoen ton. Een aantal bedrijven in North Sea Port wist de laatste twee jaar nieuwe (lijn)diensten aan te trekken, wat zich in de groeiende overslagcijfers laat zien.

De vloeibare bulk kent een daling van 4% – nadat het vorig jaar weliswaar een stevige stijging kende – die zich voornamelijk voor doet bij de petroleumbrandstoffen en energiegassen. Het segment natte bulk komt op een totaal van 10,4 miljoen ton.

De overslag van stukgoed daalt met 10% tot 5,6 miljoen ton. Steeds vaker wordt ervoor gekozen om goederen per container te vervoeren, zoals in de voedingssector, waardoor het aandeel stukgoed afneemt. De overslag van rollende lading, ro/ro, ging er 11% op achteruit (totale overslag 1,7 miljoen ton).

Verwachting

North Sea Port is voorzichtig positief voor de tweede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.