OTM vraagt ministers om een einde te maken aan de blokkades door de binnenschippers

OTM vraagt ministers om een einde te maken aan de blokkades door de binnenschippers

OTM, de Belgische Verladersorganisatie, heeft na overleg met de zusterorganisatie EVO in Nederland volgende  brief gericht aan de bevoegde ministers:

Als verladersorganisatie OTM vragen wij u en uw ambtsgenoten  alles op alles te zetten om een einde te maken aan de binnenvaartacties in België. Het goederenvervoer via de binnenvaart ondervindt op verschillende plaatsen in België al enkele dagen ernstige hinder. Van onze leden en via de Nederlandse verladersorganisatie EVO komen verschillende meldingen van intimidatie en het hinderen van andere schippers door de actievoerders.

Hoewel er strikt genomen nog geen sprake is van een blokkade, zijn de effecten inmiddels wel vergelijkbaar met die van een blokkade. De grimmige sfeer en intimidatie van andere schippers maken de situatie alleen maar ernstiger. OTM, belangenbehartiger van bedrijven die goederen te vervoeren hebben, roept gedupeerde bedrijven op zich te melden bij OTM.

Inmiddels zijn enkele gevallen bekend van schippers die geïntimideerd zijn door actievoerende collega’s – zowel bij het laden als tijdens het varen. Ook hebben bedrijven zich al genoodzaakt gezien hun goederenvervoer op een andere manier te organiseren, omdat vervoer via het water nu teveel vertraging oplevert. Het aantal plaatsen waar actie wordt gevoerd breidt zich volgens de laatste berichten nog altijd uit, evenals het aantal deelnemers aan de ‘wilde staking’. Aangezien de officiële vertegenwoordigers van de binnenvaart de actie niet steunen, roept OTM de stakingsleiders op een eind te maken aan de intimidatie en het vertragen van hun collega’s.

OTM- Belgian Shippers’ Council onderhoudt goede contacten met de wereld van binnenvaart en bericht regelmatig zowel over de moeilijkheden die deze transportmodus ondervindt als over de opportuniteiten die binnenvaart biedt aan onze leden . We stellen ook vast dat de overheden vele initiatieven nemen om binnenvaart als transportmodus te doen groeien. We hebben mogen vaststellen dat er de laatste jaren dan ook inderdaad groei is; we hebben echter ook geleerd dat een aantal belangrijke problemen door de binnenvaart zelf werden veroorzaakt.

Wij betreuren het dan ook ten zeerste dat de recente acties de “Supply Chain” van heel wat verladers onnodig verstoort met als eindresultaat hogere kosten en ontevreden klanten. Tevens vrezen wij ervoor dat het positieve imago dat de voorbije jaren werd opgebouwd door de binnenvaart (en, waar zowel overheid als verladers aan meewerkten) op een paar dagen tijd zal verdwijnen.

Wij rekenen op uw doortastendheid!

Bron: OTM – Nik Delmeire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.