Pro-Duo hertekent Europees DC met Easy Systems

Easy Systems - Pro Duo

De internationale distributeur van kappers- en schoonheidsproducten Pro-Duo startte in 2019 met de consolidatie van zijn distributienetwerk. Het bedrijf opende in Gent een tweede magazijn en hertekende de goederenverwerking binnen en tussen de twee locaties. Voor dat huzarenstukje steunt Pro-Duo op de conveyors en rollenbanen van Easy Systems“Zonder de nieuwe oplossing hadden we tijdens de lockdown nooit de vele online orders kunnen verwerken, klinkt het.

Efficiëntie
De consolidatie in één Europees DC vereiste bij Pro-Duo een innovatieve aanpak om de snelheid en efficiëntie van de vergrote logistieke flow tegelijk te verzekeren en te optimaliseren. In een eerste stap ging het team in zee met logistiek expert Jan De Kimpe van Logisol Pro. Deze zocht dan naar verschillende mogelijkheden en uit de vergelijking van de voorstellen kwam Easy Systems als best passende optie naar voren. “Het bedrijf dacht met ons mee, deed zelf voorstellen en daagde ons uit. Dat zijn de criteria waar ik belang aan hecht en die ik enkel bij Easy Systems vond”, zegt Filip Waterschoot.

Transportbandsysteem
Met een nieuwe magazijninstallatie van Easy Systems kwam er bij Pro-Duo in Gent ook fysieke optimalisering in het magazijn. Het automatische systeem met rollenbanen vormt er het kloppende hart van het geheel. Tegelijk was er integratie nodig tussen de oplossing van Easy Systems en het WMS.

De efficiëntie die Pro-Duo met de nieuwe installatie wint, komt in het outbound-magazijn duidelijk naar voren. Pro-Duo werkt er met twee flows: voor de winkels enerzijds en voor de e-commerce en fullservice-orders anderzijds. Een bestelling voor een winkel bestaat gemiddeld uit vier pallets. Ook de e-commercebestellingen pickt Pro-Duo in batch. “In een blauwe bak picken we in een specifieke pickingzone verschillende orders tegelijk”, zegt Filip Waterschoot. “Via de conveyor gaat de bak vervolgens naar een ‘put wall’, waar we alle gepickte goederen uit splitsen per order en klaarmaken voor verzending.”

Drie zones
Voor de eigenlijke picking werkt het magazijn met drie zones. “Zo zijn er de ‘non-conveyables’. Dat zijn producten die niet op de transportband passen, bijvoorbeeld een kappersstoel”, legt Filip Waterschoot uit.

De dozen voor de winkelpunten komen via de conveyors van Easy Systems in een consolidatiezone terecht. Na toevoeging van stuwmateriaal kleeft een automatische taper de dozen dicht. Vervolgens worden de dozen op pallets verzameld – en alle pallets per winkel, voor verzending. Een bestelling voor een winkel bestaat gemiddeld uit vier pallets. Ook de e-commercebestellingen pickt Pro-Duo in batch. In een blauwe bak picken we in een specifieke pickingzone meerdere orders tegelijk. Via de conveyor gaat de bak vervolgens naar een put wall, waar we alle gepickte goederen uitsplitsen per order en klaarmaken voor verzending.

Kostenbesparing & efficiëntie
Filip Waterschoot ziet nu al enkele duidelijke resultaten. “Ten eerste is er de kostenbesparing. Daarnaast hebben we een efficiëntieslag gerealiseerd. Het is ons doel om op termijn 25% aan efficiëntieverbetering te bereiken met deze oplossing. Daar zijn we vandaag nog niet, maar we hebben wel al mooie stappen in de juiste richting gezet.”

Positief eindresultaat 
Wanneer Pro-duo op de grondige hertekening van de logistieke flows terugblikt, overweegt het positieve eindresultaat. Het feit dat we met verschillende partijen moesten samenwerken, maakte het proces er niet gemakkelijker op. Maar dankzij enkele heel bekwame mensen bij alle betrokken partijen wisten we het project in goede banen te leiden, zegt Filip Waterschoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.