Raad van State vernietigt deel plan voor uitbreiding haven Antwerpen

Raad van State vernietigt deel plan voor uitbreiding haven Antwerpen

De Raad van State vernietigt een deel van het plan voor uitbreiding van de haven van Antwerpen. Er was een klacht gekomen van bewoners van doel en Ouden Doel over dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP).

Normaal moest het GRUP ervoor zorgen dat het Saeftinghedok, een getijdendok, kon gebouwd worden. Het zou ook betekenen dat het dorp Doel geheel zou verdwijnen. Die plannen kunnen dus (voorlopig) opgeborgen worden. Het deel van het plan dat handelt over de Rechterscheldeoever blijft bewaard. Daar zal de haven verder ontwikkeld worden.

Het Havenbedrijf Antwerpen noemt de uitspraak is niet verrassend omdat eerder de auditeur de vernietiging had gevraagd. Voor het Havenbedrijf blijft het echter essentieel dat er verder werk wordt gemaakt van extra containercapaciteit in het havengebied Antwerpen tegen 2022. Ook de Vlaamse regering heeft die noodzaak onderschreven en werkt via de procedure van complexe projecten aan de realisatie van de noodzakelijke bijkomende containercapaciteit.

Voor Rechteroever staat het vast dat het GRUP op de Rechterscheldeoever van kracht zal blijven aangezien de raad van State alle verzoeken tegen het GRUP, deel Rechterscheldedoever, heeft afgewezen. Zo kan hier de havenontwikkeling binnen de afgebakende grenzen verder gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.