Slimme gebruiksvriendelijke camerasystemen veroveren de logistiek

VIL - Smart Vision

In het project ‘Smart Vision’ wil VIL Vlaamse bedrijven met logistieke operaties praktische ervaring laten opdoen met de nieuwste generatie vision technologie en bijhorende toepassingssoftware. Welke nieuwe innovaties en toepassingen bestaan er vandaag? Hoe kunnen ze de productiviteit en efficiëntie verhogen van de logistieke operaties? Hoe kunnen ze in de praktijk een meerwaarde creëren, ook bij KMO bedrijven? Samen met 14 bedrijven uit diverse sectoren werd vandaag, 1 september 2022 de aftrap gegeven.

Smart glasses worden vandaag slechts beperkt ingezet in de logistiek, hoewel de nieuwe generatie opportuniteiten biedt om bepaalde logistieke taken efficiënter en correcter uit te voeren op een zeer gebruiksvriendelijke manier.

Slimme technologie voor meer efficiëntie en accuraatheid

Met dit project wil VIL de introductie van de nieuwste Smart Vision-technologie versnellen in het Vlaamse logistieke ecosysteem. De nieuwe generatie is performanter, robuuster èn goedkoper: geen duur maatwerk meer maar een eenvoudige webapplicatie om snel eigen scenario’s en flows te configureren en gestandaardiseerde interfaces voor de integratie met andere bestaande applicaties.

Zo kunnen bedrijvende de productiviteit en kwaliteit van hun logistieke operaties verhogen. De camera’s zijn bovendien inzetbaar voor verschillende logistieke taken zoals o.a. kwaliteitscontrole, tellen, identificatie, locatie, … van de goederen.

Het project focust zich op toepassingen met zowel vaste – als mobiele camera technologie, optioneel uitgebreid met Augmented Reality (AR) en Artificiële intelligentie (AI) ter ondersteuning van de manuele magazijnprocessen.

Koen Lauriks, Logistic Director bij Greenyard Fresh Belgium ziet nog een reden voor zijn deelname aan dit project: “In een gespannen arbeidsmarkt moeten nieuwe technologieën de eenvoudigste taken van onze werknemers overnemen. Slimme visie systemen kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren.“

Laagdrempelig voor kmo’s

Smart glasses vinden moeilijk hun opmars in de logistieke sector omdat het duur maatwerk vraagt. Dit is een rem voor kleine en middelgrote bedrijven om ermee aan de slag te gaan. VIL kiest voor een laagdrempelige aanpak door gevalideerde use cases uit te werken tot een stappenplan waarmee bedrijven onmiddellijk aan de slag kunnen.

De opkomst van meer gebruiksvriendelijke, goedkopere en slimme camerasystemen (mobiel en vast) creëert opportuniteiten voor kleine en middelgrote bedrijven om hiermee aan de slag te gaan.
Dit verklaart waarom meer dan de helft van de projectdeelnemers ook kmo-bedrijven zijn.

“Wij evalueren continu onze processen om zo efficiënt en snel mogelijk de orders van onze klanten te verzenden. Het Smart Vision-project van VIL is voor ons als kmo-bedrijf een uitgelezen kans om nieuwe technologieën op de markt praktijkgericht te evalueren.”, aldus Nathaly Haesen, Senior Manager Operations bij Pit &Pit.

Projectdeelnemers:

Atlas Copco, Barry Callebaut, bpost, Colruyt Group, Gates Distribution, Globis, Greenyard, Hairco, Iristick, Komono, Pit&Pit, Scania Parts Logistics, Screenit en Vistalink.
Projectpartner: Flanders Make
Dit project wordt ondersteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse Overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.