Transport & Logistics 2013, een terugblik

TRANSPORT & LOGISTICS 2013 heeft haar status als hoogmis voor de sector opnieuw bevestigd, en zelfs verstevigd! Op 15, 16 en 17 oktober vond de 9de editie plaats in Antwerp expo, die fungeerde als de absolute ontmoetingsplaats voor 9.361 bezoekers en 2.075 vertegenwoordigers van exposerende logistieke dienstverleners en toeleveranciers.

Met 284 toonaangevende bedrijven en partners bundelde TRANSPORT & LOGISTICS 2013 een compleet en evenwichtig aanbod binnen het domein van logistieke know-how, expeditie, marktgerichte distributie, warehousing en goederenbehandeling, supply chain management en consultancy voor de 9.361 unieke bezoekers. Qua bezoekersaantal werd er een groei van 9,5% opgetekend ten opzichte van de editie in het jaar 2011. De analyse toont aan dat maar liefst 36% van de bezoekers op teamleaderniveau zit en 37% op directieniveau. Bijna de helft van de bezoekers (47%) kwam vanuit de logistiek gerelateerde sectoren, maar er was ook heel wat vertegenwoordiging vanuit de dienstensector, de retailbranche en de verladende industrie zoals automotive, bouw, (petro)chemie, farmacie, productie, voeding en bouw.

Ongezien belevingsparcours en nieuwe relevante beurszones

Dit jaar introduceerde easyFairs in hal 3 drie nieuwe features die als gevolg van een uitgebreide bezoekersenquête werden geïmplementeerd. The HighWay bracht een showroom van trucks en bestelwagens gecombineerd met express-, koerier- en pakketdiensten. The Chain was dan weer een toegewijde zone voor op maat gemaakte Supply Chain oplossingen waar enkele specials in de spotlight stonden: ADR transport, geconditioneerde logistiek en niet- conventionele transporten, zoals het transport van metaal, bulkgoederen, projectcargo, etc. De Technology Valley presenteerde de nieuwste snufjes op vlak van ICT en magazijnautomatisering, die werden opgezet in een live warehouse van ± 280 m². Het Businesspaviljoen, een innovatief netwerkingsplatform met een selectie van 8 dienstverlenende bedrijven was meteen de eindmeet voor het belevingsparcours in hall 3. Om het groeiend belang van Wallonië als logistieke draaischijf in het hinterland te onderstrepen, bracht Logistics in Wallonia via de collectieve stand ‘Competitiviteitpool Wallonië’ in hall 1 een tiental topspelers vanuit de regio mee naar de beurs in Antwerpen. Tot slot werd er met de Job Square in hall 2 een ‘beurs in een beurs’ in samenwerking met de VDAB en LOGOS georganiseerd. Hiermee werd antwoord geboden op één van dé uitdagingen van de sector, nl. het vinden van goede medewerkers. De 16 deelnemende bedrijven hadden tijdens de beursdagen een ‘meet & match’ met 509 werkzoekenden met bewezen competenties voor een job in de logistiek.

Randprogramma naar ‘the next level’

TRANSPORT & LOGISTICS 2013 speelde met haar exposantenaanbod in op de actualiteit, wat ook gold voor de talrijke conferenties en seminars. De beurs ging van start met een topdebat rond retentie- en talentmanagement dat officieel werd ingeleid door Marc Van Peel, Schepen van Haven, Industrie en Werkgelegenheid bij de stad Antwerpen. De 140 deelnemers kregen via 8 keynotes heel wat learnings over de vaakst voorkomende redenen van verloop, de omgang met medewerkers die de organisatie verlaten en de rol die het imago en de cultuur hebben te vervullen in het binden en boeien van werknemers.

Via het Havendebat Antwerpen, het Symposium Logistiek in 2020, het TIR Rusland Seminar, het VIB Summit en het Intermodaal Event werd er vooruitgeblikt op de uitdagingen en ook de kansen van de diverse transportmodi en de concentratie van logistieke activiteiten binnen onze regio. De Transport & Logistics workSHOPS, een organisatie van de kennisinstituten PICS, VIL en PxL zoomden op hun beurt dan weer in op de laatste innovaties en best practices uit de sector.
De Gazellen Transport & Logistics lauwerde dan weer voor de 6de keer de durvers en de groeiers binnen de sector. Bij de kleine bedrijven (zakencijfer < 1 miljoen euro) werd Anné-Louagie in de bloemetjes gezet. CEVA Logistics kaapte de eerste prijs weg bij de middelgrote bedrijven (1 – 10 miljoen euro). Bij de grote bedrijven (>10 miljoen euro) viel de eer te beurt aan Jost Group.

Gepland beursbezoek en online opvolging

De kwaliteit van een contact staat zowel voor de bezoeker als de exposant op het eerste plan. Vakbeursorganisator easyFairs heeft recent nieuwe features toegevoegd aan een handige App voor bezoekers, waarbij zowel de planning van het beursbezoek alsook de opvolging ervan efficiënter verloopt. Exposanten krijgen dan weer extra tools binnen het Online365-aanbod aangereikt voor een optimale opvolging van leads.

Volgende editie

De volgende afspraken met de sector vinden plaats op:
TRANSPORT & LOGISTICS Rotterdam 2014 – 12 & 13/03/2014 – Ahoy Rotterdam
PROLOGISTICS Brussel 2014 – 24 & 25/09/2014 – Brussels Expo
TRANSPORT & LOGISTIQUE Liège 2015 – 29 & 30/04/2015 – Halles des Foires de Liège
TRANSPORT & LOGISTICS Antwerpen 2015 – 22-24/09/2015 – Antwerp expo

Bezoekersanalyse

Easyfairs heeft een bezoekersanalyse uitgevoerd. Dit document kan u in hier downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.