Moeilijke start van 2013 voor haven Gent

De Gentse haven boekte in het eerste kwartaal van 2013 een totale goederenoverslag van 11,6 miljoen ton. Gent kent hiermee een daling van 3,6% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De trend van toenemende export blijft wel aangehouden.

Met een totale goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart van 11,6 miljoen ton noteerde Gent 430.000 ton minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, of een daling van 3,6%.

In het eerste kwartaal kent de goederenoverslag via zeevaart met een totaal van 6 miljoen ton een daling van bijna 4% in vergelijking met dezelfde periode in 2012.

Voor zeevaart tekent Gent gedurende de eerste drie maanden, net als vorig jaar, een maandgemiddelde op van 2 miljoen ton. Op zich is dit een degelijk volume. Januari liet een daling optekenen, februari kende een stijging en in maart was er terug een daling van de totale goederenoverslag.

De binnenvaart boekt 5,6 miljoen ton goederenoverslag. Dit is een daling van 200.000 ton of 3,3%.

De export van goederen naar het achterland kende een totale stijging van 4% (5,6% via binnenvaart en 2% via zeevaart).

Goederensoorten via zeevaart en binnenvaart
Bij de goederenoverslag via zeevaart doen de meststoffen, chemische producten en petroleumproducten het goed. Landbouwproducten, voedingsproducten en bouwmaterialen gaan achteruit.

Voor de binnenvaart behoren voedingsproducten, meststoffen, ertsen en metaalresiduen tot de stijgers. Onder meer landbouwproducten, petroleumproducten, ruwe mineralen en bouwmaterialen kennen een daling.

Havenbedrijf blijft alert
In het licht van de wereldwijde economische crisis weet Gent zich redelijk staande te houden. Het Havenbedrijf blijft evenwel alert voor de verdere evolutie van de goederenoverslag daar niet enkel landbouwproducten en bouwmaterialen in dalende lijn zitten.

Bron: havengent.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.