North Sea Port werkt verlies stapsgewijs weg

North Sea Port werkt verlies stapsgewijs weg
North Sea Port boekte voor het eerste kwartaal van 2021 met 16,6 miljoen ton eenzelfde volume goederenoverslag via zeevaart als in het eerste kwartaal 2020. Hiermee weet de haven het verlies door de coronacrisis stapsgewijs in te halen.

De import steeg met 2,6% tot 12 miljoen ton, de export daalde met 7,8% tot 4.6 miljoen ton.

Ro/ro en droge bulk stijgen

Het rorovervoer blijft zich sterk herstellen. Het neemt met bijna 13% toe tot afgerond 1 miljoen ton tegenover het eerste kwartaal van 2020 toen de coronacrisis tijdens de laatste 2 weken van maart zeer voelbaar was.
De overslag van droge bulk komt met een stijging van 1,5% uit op 8,4 miljoen ton. De groei laat hem vooral zien in de overslag van droge meststoffen en schroot.

Stukgoed daalt met 4,1% tot 2,5 miljoen ton. Ook de vloeibare bulk ging er op achteruit met 3,4% tot 4,3 miljoen ton. Voornamelijk de aanvoer van petroleumbrandstoffen en energiegassen loopt terug.
Het aandeel van containers neemt af met 8,4% tot 0,6 miljoen. Het volume van de containeroverslag kende de laatste drie jaar echter wel meer dan een verdubbeling.

Bij de belangrijkste handelspartners tekent de goederenoverslag met Groot-Brittannië nog steeds verliezen op (-13,1%).

Binnenvaart

De totale overslag via binnenvaart gedurende het eerste kwartaal van dit jaar bedraagt 14,2 miljoen ton (-7,5%).

Herstel in coronatijden

Dit jaar kent januari nog 2% verlies en februari 0,8%, in maart was er een stijging van 1%. Bij een gelijkaardige goederenoverslag gedurende de volgende kwartalen, kan het verlies van 11% van het coronajaar 2020 (tegenover 2019) wellicht voor zowat de helft worden goedgemaakt.
Dit zou dan in lijn liggen met de prognose van een (volledig) herstel tegen eind 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.