Verder onderzoek naar uitbreiding goederenspoor tussen Gent en Terneuzen

spoorweg

Dit jaar gaat North Sea Port, samen met de spoorwegbeheerders ProRail en Infrabel, een vervolgonderzoek starten naar de spoorontwikkeling in en om het havengebied tussen Gent en Terneuzen, waarbij financiële middelen beschikbaar zijn gesteld door de Belgische en Nederlandse overheid. Het onderzoek zal gericht zijn op verdere uitwerking van oplossingsrichtingen, alsmede op vervolgstudies naar de milieueffecten, ruimtelijke inpassing en duurzaamheid. Om deze reden is er een projectorganisatie opgericht genaamd Rail Ghent Terneuzen.

De drie partijen zullen zich buigen over de knelpunten die zijn vastgesteld in een uitgebreid vooronderzoek dat is gefinancierd door de Europese Unie. Het onderzoek toonde aan dat er steeds meer vraag is naar spoorvervoer in het gebied tussen Gent en Terneuzen, maar de huidige capaciteit en betrouwbaarheid daarvoor niet voldoende zijn. Ook is er een knelpunt voor de omschakeling van wegvervoer naar spoorvervoer vanuit duurzaamheidsoogpunt.

Het vooronderzoek heeft drie mogelijke spoorontwikkelingen aan het licht gebracht om de knelpunten op te lossen: een nieuwe spoorlijn aan de oostkant van het zeekanaal tussen Axel in Nederland en Zelzate in België, een nieuwe spoorboog ten oosten van de Sluiskilbrug in Nederland, en een spoorverbinding aan de noordkant van de sporen aan het Kluizendok in Zandeken in België.

De studiefase zal naar verwachting na de zomer van 2023 van start gaan en de omgeving zal daarbij nadrukkelijk worden betrokken. ProRail en Infrabel zullen in gesprek gaan met bewoners en organisaties in de omgeving. Infrabel zal aan het begin van de studiefase een startnota en projectnota publiceren, terwijl ProRail in Nederland een Kennisgeving van het voornemen publiceert. In deze documenten wordt ook beschreven hoe en wanneer de omgeving wordt betrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.