Vijf expediteurs engageren zich met Lean & Green om uitstoot fors te verlagen

Vijf expediteurs engageren zich met Lean & Green om uitstoot fors te verlagen

Een groep van vijf expediteurs is gestart met een nieuw Lean & Green-traject. De bedrijven gaan daarmee de uitdaging aan om in vijf jaar tijd hun CO2-uitstoot fors te verminderen. VIL werkt hiervoor samen met de expediteursvereniging Forward Belgium.

Duurzaamheid in de logistiek is een thema dat sterk aan belangstelling wint. De logistieke sector zet zich dan ook meer en meer in om op een verantwoorde manier om te gaan met energie, infrastructuur en grondstoffen.

Carga, Intertrans, Reuse, Universal Express en Ziegler zijn de vijf expediteurs die met het Lean & Green-traject starten. Tijdens het traject zal vanuit de specifieke rol van de expediteur bekeken worden op welke manier hij kan bijdragen aan duurzame transportoplossingen en zo aan het verminderen van de eraan gerelateerde CO2. Door deelname aan Lean & Green verwerven de expediteurs kennis om CO2-gunstige alternatieven aan te bieden, en deze ingang te doen vinden bij hun klanten.

Architecten van duurzame logistiek

“Expediteurs kunnen gezien worden als de architecten van duurzame transportketens. Met dit initiatief willen we de expediteurs bijstaan om zich internationaal in de markt te zetten als aanbieders van duurzame logistieke oplossingen”, vertelt Olivier Schoenmaeckers, Directeur van Forward Belgium.

Lean & Green in Vlaanderen

Sinds 2012 ondersteunt VIL binnen het project ‘Lean & Green’ bedrijven die zich ertoe verbinden om in hun transport- en logistieke activiteiten de energie-efficiëntie te verbeteren en hun CO2-uitstoot met minstens 20 % te reduceren binnen een periode van vijf jaar.

VIL begeleidt bedrijven bij het opstellen van een plan van aanpak waarin zij gedetailleerd beschrijven hoe zij die doelstelling zullen behalen. Reeds 88 bedrijven ontvingen in Vlaanderen de Lean & Green award op basis van een positieve evaluatie van hun plan van aanpak door de VUB-dienst MOBI, die in dit project optreedt als neutrale evaluator.

Bedrijven die de Lean and Green award behaalden en ondertussen hun 20 % CO2-doelstelling daadwerkelijk hebben gerealiseerd, kunnen sinds 2015 met de procedure starten om de Lean and Green Star te verkrijgen. Intussen hebben reeds twintig bedrijven de Lean and Green star in Vlaanderen ontvangen.

Logistics Sustainability Index®

Omdat duurzaam ondernemen meer is dan het beperken van CO2-uitstoot, gaat VIL een stap verder. Op 24 oktober wordt de Logistics Sustainability Index (LSI)® voorgesteld. De LSI is een tool die de duurzaamheidsperformantie van de logistieke activiteiten van een bedrijf berekent en toont wat de sterke punten zijn en waar er nog verbetering mogelijk is. De LSI index is gebaseerd op een afgebakende set van zowel kwantitatieve als kwalitatieve criteria om tot een objectieve score te komen. Bedrijven zullen hun LSI-scores met elkaar kunnen vergelijken en zich op die manier profileren als echte duurzame spelers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.