WMS en TMS als tools om CO2 uitstoot te verminderen

Generix TMS

De Europese Raad heeft op 9 december 2020 een overeenstemming bereikt over de richtlijnen voor de doelstelling om de CO2-uitstoot in de transportsector tegen 2050 met 90% te verminderen en heeft tevens een nieuwe eis vastgesteld voor een vermindering van 55% tegen 2030. Daarnaast overweegt Brussel ook het wegvervoer in het ETS op te nemen, de belastingen te wijzigen, wegenbelastingen toe te passen of de regels inzake de massa en de afmetingen van zware voertuigen te herzien.

Aangezien het wegvervoer verantwoordelijk is voor 12% van alle Europese CO2-emissies, is het duidelijk dat de snelle weg die de Unie inslaat een sleutelelement is in de beslissingen die moeten worden genomen door degenen die verantwoordelijk zijn voor de supply chain. De Europese “de vervuiler betaalt” filosofie verschuift ook de kwestie van de milieukant rechtstreeks naar het kostenbeheer.

De vermindering van de uitstoot houdt echter niet alleen verband met technologieën voor schone voertuigen, maar vooral met de verbetering van de efficiëntie in het hele logistieke proces, met inbegrip van het beheer van de magazijnen en het vervoer, die doorslaggevend zijn. In die zin zijn warehouse management (WMS) en transport management (TMS) oplossingen belangrijke elementen geworden die niet alleen zorgen voor efficiëntie in het algemeen, maar ook essentieel zijn om vooruitgang te boeken in de rest van de supply chain, wat de optimalisatie van het transport en dus de vermindering van de uitstoot ten goede komt.

Warehouse management oplossingen

Het magazijn is de kern van het hele logistieke systeem en het beheer ervan heeft een directe impact op de andere schakels in de keten en uiteraard op het transport. Een efficiënt WMS garandeert niet alleen een beter gebruik van de fysieke ruimte in het magazijn, maar optimaliseert  ook de interne bewegingen, met een zeer belangrijke besparing op kosten en emissies bij de binnenkomst in het magazijn. Maar het verbetert ook de organisatie van het vrachtwagenpark door het synchroniseren van de magazijnactiviteiten met de aankomst- en vertrektijden van de transporteurs, waardoor die efficiëntie wordt overgedragen aan de transportsector.

Transport management oplossingen

De milieuvisie versterkt de strategische waarde van de TMS tools, want naast de directe besparingen die ze de verlader/transporteur bieden in zijn conventionele operaties (tussen 15% van de jaarlijkse transportkosten en 30% als de personeels- en beheerkosten worden meegerekend, volgens de belangrijkste adviesbureaus in de sector, zoals Supply Chain Digest, ARC Advisory of Gartner), moeten we het effect toevoegen dat deze grotere efficiëntie zonder twijfel heeft op de vermindering van de uitstoot in de hele logistieke keten en die, zoals we kunnen zien, een ander beslissend element is geworden voor bedrijven in de onmiddellijke toekomst.

Lean & Green

Een aantal van de toonaangevende bedrijven die al vorderingen maken op het gebied van het verminderen van de C02-uitstoot nemen deel aan het Europese Lean & Green platform, dat bedoeld is om bedrijven uit alle sectoren te helpen hun broeikasgasuitstoot door logistieke activiteiten te verminderen. Veel van deze bedrijven maken gebruik van de WMS en TMS oplossingen van Generix Group om een grotere efficiëntie in magazijn- en transportmanagement te bereiken; zonder deze oplossingen zou het zeer moeilijk zijn om de energiekosten van het transport te beïnvloeden. Dit is onder andere het geval voor Volkswagen, Aguas Danone, Campofrío, Capsa Food, DHL, Eroski, Leroy Merlin en Truck & Wheel.

Lean & Green is een netwerk van toonaangevende bedrijven op het gebied van duurzame logistiek, die hun kennis en ervaring delen, van elkaars initiatieven leren en werken aan het bereiken van CO2-neutraliteit in 2050, in overeenstemming met de eisen van de Europese Unie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.